5x manieren om geen voedsel te verspillen
Verspil jij ook liever geen voedsel? Voel je je schuldig als eten over de datum gaat en je het weg moet gooien? Met deze tips zul je minder eten hoeven weggooien.
1. Minder voedsel kopen
Het klinkt misschien heel logisch, maar vaak zijn onze ogen groter dan onze mond. Het is meer dan begrijpelijk om tijdens acties en voordeelweken wat producten in te slaan, maar koop actieartikelen alleen als je weet dat je het echt zal gaan gebruiken. Heb je dat blik soep écht nodig als je er al drie in de kast hebt staan? En zal je die yoghurt écht eten als je kwark nog in de koelkast op je wacht? Maak een boodschappenlijstje en houd je daar ook goed aan.
2. Soep of omelet
Liggen er nog veel groenten in je koelkast waarvan je niet weet wat je ermee moet doen? Kook ze in een pan met een aantal bouillonblokjes en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg wat kruiden toe en je hebt een heerlijke groentesoep! Hetzelde kan bij omeletten: Voeg de gesneden groenten toe bij je eitje, en geniet van een goed gevulde omelet.
3. Hergebruik restjes
Natuurlijk kan je kliekjes eten, maar wees creatief! Pasta en coucous van gisteren kun je omtoveren tot salade, samen met het pakje ijsbergsla dat je normaal altijd weggooit na een week. De pastasaus van gisteren kan heel goed werken als diosaus bij nacho's, en overrijoe bananen zijn perfect voor het maken van bananenpannekoeken of bananenbrood. Vlees kun je in plakken snijden en op brood doen, met wat overgebleven pesto, er zijn genoeg manieren!
4. Maak een compostbak
Alle restjes van groenten en fruit zijn te composteren, en je kunt dit verzamelen in een bak. Laat deze bak wel buiten staan tegen de geur, of zorg voor een goed afsluitbare bak. Na een aantal maanden kun je de compost gebruiken als aarde voor planten, en zullen deze gezonder verder kunnen groeien.
5. Vries voedsel in
Een vriezer is misschien wel de makkelijkste manier om voedselverspilling tegen te gaan. Vries bijvoorbeld je brood in, en haal er elke dag een paar sneetjes uit. Maak saus of soep, laat deze afkoelen en vries ze vervolgens in, of kook groenten voordat je ze invriest. Ook oud en droog brood kun je invriezen: dit kun je later gebruiken voor croutons, wentelteefjes of toast.