6 x waarom je vaker dingen alleen zou mogen doen
Dingen alleen doen wordt steeds normaler in onze samenleving. Mensen gaan vaker alleen op reis, maar ook andere dingen worden sneller solo gedaan: concert bezoeken, naar de bioscoop gaan of zelfs alleen uiteten. Het is even een drempel, waar je overheen moet stappen. Al is het blijkbaar wel de stap waard om vaker alleen dingen te doen.
Lees ook: Female vanlife travel: alleen reizen met een camper als vrouw
Dingen alleen doen: 6 redenen
Tegenwoordig zijn mensen altijd zo druk, dat plannen vaak weken van tevoren worden gepland. Alleen wat als je eens spontaan iets wil doen? Grote kans dat je dan negen van de tien keer een ‘nee’ krijgt als reactie. Bummer. Maar waarom zou je je plannen dan meteen schrappen? Dingen alleen doen voelt in het begin waarschijnlijk awkward, maar het heeft wel een heleboel voordelen.
1. Beter empathisch vermogen
Misschien ga je nu wekelijks op een vaste dag met je vriendengroep of collega’s borrelen. Dit zijn dan vrienden, die sowieso tijd voor je hebben. Als dit elke week gebeurt, kom je zo in een soort bubbel terecht. Wanneer je vervolgens uit de bubbel stapt en eens iets alleen doet, creëer je automatisch meer empathisch vermogen. Je leeft dan makkelijker mee met andere mensen om je heen, die op dat moment nog onbekend zijn voor jou. Grote kans dat je daarna makkelijker contact maakt met deze strangers, nu je in je uppie bent. En wie weet zijn het uiteindelijk betere vrienden, dan de ‘vrienden’ waar je normaal altijd mee op stap gaat.
2. Je wordt productiever
Als je alleen bent, dan word je ook een stuk productiever. Waarschijnlijk merk je dit wel, wanneer je eens op kantoor bent met andere collega’s. Dan raak je natuurlijk sneller aan de praat, wat vervolgens zorgt voor afleiding. Als je alleen werkt, heb je vrijwel nergens last van. Misschien, tijdens het thuiswerken, alleen van je huisdier of een postbode met weer een pakketje voor de buren.
3. Het verbetert je creativiteit
Ook verbetert ‘alleen zijn’ je creativiteit. Waarom denk je dat muzikanten of schrijvers zich vaak opsluiten in een hutje op de hei, wanneer ze een deadline hebben? Als ze ergens alleen zijn, kunnen de gedachten in hun brein makkelijker stromen. En zo vallen alle ideeën binnen no time op papier.
4. Je wordt mentaal sterker
Waarschijnlijk had je al wel zo’n vermoeden, maar door ‘alleen zijn’ word je ook mentaal sterker. Natuurlijk, we zijn sociale wezens en hebben ook zeker sociale contacten nodig. Al hoef je echt niet áltijd omringd te zijn door andere mensen. Als je eenzaamheid meer omarmt, word je juist blijer in het leven en minder snel gestrest. Daarnaast heb je ook minder kans op een depressie.
5. Haalt taboe weg van eenzaamheid
Helaas heerst er nog steeds wel een taboe op eenzaamheid. Op social media word je overspoeld met foto’s van mensen, die dingen ondernemen met andere mensen. Wanneer je dingen alleen doet, help je mee bij het bestrijden van dit taboe. Het is vooral goed om je kinderen te laten zien, dat ze ook weleens alleen mogen zijn. Op deze manier gedragen ze zich in hun latere leven beter dan leeftijdsgenoten.
6. Je leert jezelf kennen
Tot slot leren mensen zichzelf beter kennen, wanneer ze vaker dingen alleen doen. Als je eens down bent en niet meer weet wat je levensdoel is, kun je dan ook beter even alleen zijn. In je eentje ontdek je sneller je doelen en kansen in het leven, en denk je hier ook beter over na. Daarnaast word je zo ook comfortabeler met jezelf, waardoor je vaak ook meer ontdekt over jezelf.
Lees ook: Alleen op reis! Maar wat zijn de voor- en nadelen?