Deze foodtrends gaan we waarschijnlijk veel zien in 2023

Eten door Maya Luz

Ieder jaar zien we trends komen en gaan. Wat populair is hangt van veel dingen af. Dit zien we terug in de modewereld maar ook zeker in de keuken! Wat hip is op het gebied van eten wisselt ook af. Dit zijn de trends die we waarschijnlijk veel gaan zien in 2023.

Lees ook: Deze groentes zijn minder goed voor je dan je denkt

Budgetproof koken

We hebben tegenwoordig allemaal last van de inflatie. Eten is duurder en dat voelen we in onze portemonnee. Dit jaar gaan we dus waarschijnlijk veel foodtrends zien die gericht zijn op budgetproof koken. We gaan veel foodtrends zien met goedkopere ingrediënten of met minder ingrediënten. We hebben dit jaar bijvoorbeeld al de trending kaas en augurk snack van Tiktok!

Minder vlees

Vleesverangers worden steeds populairder en tofu is zelfs nog nooit zo populair geweest als nu. Deze ingrediënten worden steeds minder gezien als alternatieven en juist meer als op zichzelf staande ingrediënten. In 2023 worden vegetarische en veganistische gerechten dus waarschijnlijk weer een stukje populairder.

De terugkeer van de boards

Kaasplankjes en charcuterie boards kennen we nog wel van de foodtrends van vorig jaar. In 2023 zal deze food trend hoogstwaarschijnlijk blijven hangen. Dit jaar gaan we deze foodtrend weer op creatieve manieren aanpakken. In 2022 was bijvoorbeeld het 'butter board' erg populair op Tiktok. Die foodtrend zullen we waarschijnlijk achterwegen laten om plek te maken voor nieuwe boards.

Meer paddenstoelen

Champignons, shittakes, kastanjechampignons, de een is er dol op en de ander schuift ze liever aan de kant. Dit ingrediënt is al een tijdje populair en in 2023 gaat deze populariteit nog meer toenemen. Ze hebben een umami smaak die we als Nederlanders steeds meer zijn gaan waarderen. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk en goedkoop. Tussen de foodtrends van dit jaar gaan we dus zeker veel champignons zien.

Iets meer pit

Pittig eten, je moet er van houden. Alhoewel we in Nederland nog niet erg gewend zijn aan spice, wordt de vraag naar pittig eten toch groter. Hete pepers zijn populair en dat zien we terug in de schappen in de supermarkt. De kans is daarom ook groot dat de foodtrends van dit jaar ook zeker een beetje extra pit zullen bevatten. 

Meer internationaal en fusion koken

Door het internet komen we steeds vaker in aanraking met andere soorten keukens. We zien recepten vanuit allerlei verschillende landen en veel mensen geven hier hun eigen draai aan. Hierdoor verwachten we dat we in 2023 veel trending recepten gaan zien die bestaan uit een mix van verschillende culturen. Zo zagen we recept al een sushi ovenschaal die erg populair was op Tiktok!

@gaming_foodie

30 MINUTE SUSHI BAKE⤵️ Makes 3-5 serving 1/2 lb salmon, seasoned to preference 1/2 lb imitation crab, shredded & cut into smaller pieces 3 oz cream cheese 1/4 cup Japanese mayo 1 TBSP sriracha 2-3 cups cooked rice 2 TBSP rice vinegar Furikake / shredded seaweed 1. Season salmon to preference. I seasoned mine with garlic powder, salt & black pepper. And then airfry at 400 for 9 mins. If your salmon is thicker, you may have to cook more 2. Then shred salmon and add it into your shredded imitation crab. 3. Then add the rest of your ingredients: cream cheese, Japanese Mayo & sriracha. Combine well and set aside. 4. Combine 2-3 cups of cooked rice with 2 TBSP rice vinegar. Mix well. Then pour rice into an oven safe dish and flatten it/ create an flat - equal surface. 5. Top the rice off with shredded seaweed or furikake. I used 3 seaweed sheets 6. Then top your rice + seaweed off with your salmon mixture and spread it evenly 7. Bake at 380 for 10 mins (broil for 2-3 mins optional) 8. I served my sushi bake wrapped in seaweed. I also like to at cucumbers and/ or avocados into the wrap but I didn’t have any☹️ Bon Appétittites

♬ original sound - Alissa Nguyen | Gaming Foodie

Lees ook: Starbucks komt met nieuwe smaak 'Oleato': koffie met olijfolie