Waarom snurken we en wat kunnen we ertegen doen?

Lifestyle door Juliët

Je kent het vast wel, je ligt in bed en ben net van plan om te gaan slapen. Alleen naast je hoor je een geluid dat je eigenlijk liever niet hoort, namelijk een snurkende partner. Het hele huis staat op trillen. Maar waarom snurken we nu eigenlijk en kunnen we er wat aandoen? Wij gaan het je vertellen.

Snurken

Snurken is een van de hardste geluiden die een mens kan maken. Je kan het vergelijken met een kettingzaag, want het geluid kan oplopen tot 90 decibel. Als je aan het snurken bent dan ontspannen je tong- en keelspieren in je slaap. Je keelholte wordt een stuk nauwer, maar er moet nog steeds een hoop lucht doorheen. Je huig en andere delen in je mond beginnen daardoor te trillen en zo ontstaat eigenlijk het snurkgeluid. Je kunt het eigenlijk vergelijk met een ballon die langzaam leegloopt. Snurken klinkt bij ieder persoon weer ander. De meeste mensen kunnen er niks aandoen dat ze snurken. Een vernauwing van de neusholte is vaak erfelijk bepaald. Over het algemeen doen mannen het meer dan vrouwen, namelijk 45 procent ten opzichte van 25 procent. Dit komt omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte bij vrouwen strak en soepel houdt.

Factoren

Naast erfelijke factoren zijn er ook nog andere factoren die het gesnurk kunnen veroorzaken:

  • Alcohol drinken voor het slapen.
  • Op je rug slapen.
  • Het gebruik van kalmeringsmiddelen.
  • Vetweefsel door overgewicht.
  • Irritatie van de keelholte door bijvoorbeeld roken.

Gevolgen en gevaren

Als je snurkt heeft je bedpartner niet alleen een verstoorde nachtrust, maar jijzelf kan er ook onder lijden. Zo kan er sprake zijn van slaapapneu als je last hebt van snurken. Je ontwaakt dan vaak met een schok en je hebt het gevoel dat je erg benauwd bent. Bij deze slaapstoornis klapt je keelholte tijdens het slapen dicht. Je ademhaling valt dan secondenlang stil, waardoor je geen lucht meer krijgt en het zuurstofgehalte in je bloed daalt. ’s Nachts merk je er misschien niet zoveel van, maar overdag ben je kapot. Je slaapritme heeft hier onder te lijden. Door slaapapneu is de kans op hart-en vaatziekten of een hoge bloeddruk groter.

Wat te doen? 

1. Slaap niet op je rug, maar op je zij

Als je op je rug slaapt dan zakken je tong en zachte delen van je gehemelte naar achteren, waardoor ze de luchtweg vernauwen. Je kunt daarom het beste slapen op je zij. Eventueel zou je op buik kunnen liggen, maar dan ligt je nek de hele nacht verdraaid.

2. Gezonde levensstijl

Je levensstijl heeft veel invloed op het snurken. Er spelen een paar belangrijke factoren:- Door veel te bewegen maak je spieren aan en daardoor kunnen je keelspieren strakker worden.

  • Eet niet te zwaar voor het slapen gaan, want dan kun je last krijgen van brandend maagzuur en dus gaan snurken.
  • Vermijd alcohol zo twee uur voor je naar bed gaat, want dit heeft een ontspannen effect. Dit geldt ook voor medicatie als slaappillen.
  • Een glas melk voor het slapen klinkt misschien goed, maar toch kun je het beter niet doen. Het produceert namelijk meer slijmproductie in de mond en neus.
  • Roken wekt irritatie op in de keel, waardoor die gaat zwellen. Ook je neus raakt sneller verstopt.

3. Gebruik neusspray bij verkoudheid of allergie

Heb je vaak last van een verstopte neus door bijvoorbeeld verkoudheid of een allergie? Dan kun je het beste een goede neusspray of spoeling gebruiken, zodat je luchtwegen in je neus weer open komen te staan.

4. Train je mond-en keelspieren

Ademhalingsoefeningen hebben ook veel invloed op het snurken. Door keeloefeningen te doen versterk je het keelweefsel. Ook door te zingen of een blaasinstrument te spelen kun je het snurken tegengaan.

5. Lig op een goed hoofdkussen

Je kussen heeft veel invloed op je slaap. Een goed hoofdkussen kan het snurken stoppen. Je nek-en schouderspieren kunnen beter ontspannen, waardoor je makkelijker kunt ademen. Vooral een hoog kussen wordt aangeraden.

 

via GIPHY