Waarom worden we eigenlijk verliefd?

Relaties door Juliët

Vlinders in je buik, veel energie en weinig eetlust. Je krijgt die ene persoon maar niet uit je hoofd. Je bent tot over je oren verliefd. Maar waarom worden we dat eigenlijk en wat gebeurt er met ons brein? Let’s find out!

Verliefdheid

Wat is verliefd zijn eigenlijk? Liefde blijft een mysterie. Verliefdheid wordt vaak gezien als een soort ‘middel’ dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen, zich te hechten en zich voort te planten. Zodra we verliefd worden komen er chemische stofjes in ons lichaam vrij. Deze stofjes worden ook wel geluksstofjes genoemd. Je hebt twee sekshormonen, namelijk: testosteron en oestrogeen. Ook heb je twee neurotransmitters, namelijk: dopamine en serotonine. Maar draait onze verliefdheid alleen om deze stofjes of is er meer aan de hand?

 

Waarom worden we verliefd?

We zoeken een partner onbewust uit. Kan ik hier oud mee worden? Kan hij of zij mij bevredigen? Dit soort vragen spelen hierbij vaak een rol. Zelfs hoe iemand ruikt schijnt bij te dragen aan het verliefd worden. We zijn ons hier alleen niet zo bewust van. Zo blijkt het helemaal niet zo te zijn dat tegenpolen elkaar aantrekken. We zijn vaak juist op zoek naar iets bekends en wat veilig voelt. Verliefdheid overkomt je op een bepaalde manier. Het ontwikkelt zich steeds meer. Je bent bijvoorbeeld graag in zijn of haar gezelschap en hij of zij zoekt jou ook opvallend vaak op.

 

Brein

De stofjes die worden aangemaakt als je verliefd bent, hebben een groot effect op je hersenen. Bij een verliefd persoon is een verhoogd gehalte dopamine te zien in het brein. Dopamine zorgt voor een extreem gelukkig gevoel. Dit stofje kan ook als verslavend werken. We kunnen er dan geen genoeg meer van krijgen. Iemand kan zelfs blind worden voor de werkelijkheid, omdat er alleen focus ligt op de geliefde. Je hebt het gezegde ‘liefde maakt blind’ vast weleens gehoord. Een ander stofje dat veel vrijkomt tijdens verliefdheid is oxytocine. Beter bekend als het knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de hele tijd wil knuffelen met je partner. Het stofje is belangrijk in het vormen van een sterke band en komt vrij bij een orgasme.

 

Vlinders in je buik

Het lijkt wel alsof je lichaam allemaal veranderingen merkt als je verliefd bent. Een sneller kloppend hart, vlinders in de buik en je gaat blozen. Volgens wetenschappers is een gedeelte in je hersenen hiervan een grote oorzaak. Als dit gedeelte geactiveerd wordt dan komen er hormonen vrij als adrenaline en dopamine. Deze stofjes zorgen ervoor dat jij je prettig voelt en de vlinders in je buik voel rondfladderen. Die vlinders zitten er niet zonder reden. Ze hebben te maken met een vechtvluchtreactie van je lichaam. Als je helemaal hotel de botel bent van iemand, dan reageert je lichaam net als bij dreigend gevaar.

 

Eeuwige verliefdheid

Bestaat er eeuwige verliefdheid? Het is ten eerste heel belangrijk om te weten dat verliefdheid voor iedereen anders is. Het hangt af van de omstandigheden, de omgeving en de individuen waarin mensen zich bevinden. Na een aantal maanden of jaren zou verliefdheid niet verdwijnen, maar gaat langzaam over in ‘houden van’. Je ziet dan de minder perfecte kanten van je partner ineens een stuk duidelijker en de frequentie van jullie seksuele handelingen zakt meestal.

 

Liefdesverdriet 

Wanneer de verliefdheid bij iemand verdwijnt kan er de relatie beëindigd worden. Liefdesverdriet is eigenlijk geestelijke pijn die iemand voelt na het verbreken van een relatie. Bij liefdesverdriet worden dezelfde gebieden in de hersenen gestimuleerd als bij lichamelijke pijn. Je kunt het beetje vergelijken met iemand die valt en pijn voelt. Hevige liefdesverdriet kan zelfs lijken op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Iemand kan woede-uitbarstingen krijgen, prikkelbaar zijn, hoofdpijn of slaapproblemen hebben. Liefdesverdriet kan weken, maanden maar ook jaren duren.