Kerstdiner ideeën: hoofdgerechten
Als we denken aan kerst, denken we ook aan eten. Veel eten. Er zijn dan ook veel recepten die je maakt voor het kerstdiner. Zo zijn er vleesgerechten die je maakt voor het kerstdiner, maar ook vegetarische of vegan gerechten. Ben je nog op zoek naar lekkere ideeën voor kerst gerechten? Stop dan met zoeken, want wij laten je een aantal heerlijke kerst recepten zien die je maakt deze kerst.
Soorten hoofdgerechten voor kerstdiner
Je maakt voor een kerstdiner vaak verschillende soorten gerechten. Op die manier maak je voor ieder wat wils en je maakt het zo feestelijk als je maar wil. Zo maak je een gerecht uit één pan, maar zijn er ook een hoop recepten waarbij je de hele keuken doorspringt om het klaar te maken. Of je nu vlees eet, vegetariër of vegan bent, wij hebben een aantal heerlijk kerstdiner ideeën voor het hoofdgerecht voor je op een rij gezet.
1. Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen
Dit recept is een ideaal gerecht voor het kerstdiner. Hertenbiefstuk is een luxe stukje vlees en de rode portsaus maakt het gerecht helemaal af. Ook stoofperen passen goed bij de kerst. Serveer er wat haricots vert bij voor de finishing touch.
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 4 stukken hertenbiefstuk (op kamertemperatuur.)
- snuf peper en zoutsnuf
- tijm
- 150 ml port
- 150 ml vleesbouillon of wildfond
- 28 gr ontbijtkoek (1 plak)
- 2 eetlepels boter
- 2 sjalotten
- 4 Stoofperen
- Haricots verts
De bereiding:
Maak je smaakpapillen klaar voor een verrukkelijke portsaus. Begin met het sauteren van grof gehakte sjalotten met boter en tijm in een pan. Voeg dan de combinatie van port en bouillon toe om een heerlijke basis te creëren. Roer er verkruimelde ontbijtkoek door tot alles is opgelost en laat het dan sudderen tot deze een perfecte dikte heeft. Dep hierna de biefstuk droog. Kruid hem met zout en peper en schroei hem in boter op het fornuis. Pas de bereidingstijd aan, afhankelijk van hoe rauw of doorbakken je hem wilt hebben: 3 minuten voor rood; 5 minuten voor medium; 8 minuten voor doorbakken (afhankelijk van de dikte). Laat in folie gewikkeld rusten en serveer dit heerlijke gerecht met portsaus, gestoofde peer en haricots verts. Eet smakelijk!
Bron: Leuke Recepten
2. Aubergine uit de oven met kruidige rulstukjes en aardappelpartjes
Dit vegan kerstgerecht voor het kerstdiner is een heerlijke optie voor veganisten. De aubergine plaats je in de vorm van een waaier, waardoor het kerstgerecht er extra feestelijk uitziet. De kruidige rulstukjes en aardappelpartjes maken het gerecht helemaal af. Lekker, simpel én vegan!
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
- 4 aubergines
- 7 el olijfolie mild
- 1 kg aardappelpartjes
- 200 g Vegan rulstukjes
- 2 el Souq kruidenmix Marokkaanse gehaktballetjes
- 3 el Mutti le verdurine in tube
- 100 ml water
- 1 teen knoflook
- 2 tl sumak
- 300 g plantaardige variatie op yoghurt naturel
- 7.5 g platte peterselie
De bereiding:
Verwarm de over voor op 210 °C Begin met de aubergines. Laat de steel zitten en leg de aubergines liggend op de snijplank. Snijd 1 cm vanaf de steel steeds 1 cm van elkaar vandaan horizontaal in. Meng hierna 4 el olijfolie met zout en peper en besmeer hiermee de plakken aubergine. Leg ze op een bakplaat. Verdeel hieromheen de aardappelpartjes. Bak het in een uur goudgeel en gaar, na een halfuur druk je de aubergines plat tot een waaier. Bak als laatst de rulstukjes een gehaktbalkruiden op middelhoog vuur gaar. Voor de yoghurtsaus meng je ¾ van de sumak door de (plantaardige) yoghurt en voeg je hier geraspte knoflook aan toe. Breng op smaak met peper en peterselie. Leg de auberginewaaier op een bord, verdeel hier het gehakt overheen, serveer de yoghurtsaus op het bord of in een bakje en serveer er aardappelpartjes bij. Voilà!
Bron: Allerhande
3. Gevulde flespompoen met rijst
Dit recept voor het kerstdiner is ideaal voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast ziet het er ook nog feestelijk uit. Vervang met dit gerecht klassieke vleesgerechten. Het is niet ingewikkeld én smaakt heerlijk. Wat wil je nog meer?
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 1 flespompoen
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 100 g zilvervliesrijst
- 3 takjes verse tijm
- 2 el pompoenpitten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en besprenkel met wat olijfolie. Rooster de helften ongeveer 60 minuten in de oven (met het snijvlak naar boven). Pel en snipper intussen de ui, schil de winterpeen en snijd deze in blokjes. Fruit vervolgens de ui aan in een koekenpan en bak de winterpeen mee. Kook hierna de rijst volgens de verpakking. Pak wat blaadjes tijm en voeg deze samen met de pompoenpitten, uit en winterpeen toe aan de rijst. Hierna haal je de pompoen uit de oven en laat je hem een beetje afkoelen. Verwijder de pitten en hol hem uit, maar laat wel 1 cm van het vruchtvlees bij de rand zitten. Vul de pompoenhelften met het rijstmengsel, doe ze weer op elkaar en bind het samen met keukentouw. Bak hem daarna nog in aluminiumfolie zo’n 20 minuten in de over en smullen maar!
Bron: Chickslovefood