5 x griezelige, maar vooral heerlijke recepten voor Halloween

Eten door Juliët

Oktober is de griezelmaand van het jaar. In Nederland doen we tegenwoordig ook steeds meer aan Halloween. Daar krijgen we wel trek van. Deze heerlijke recepten zijn perfect om te maken tijdens Halloween. Te lekker om te laten liggen.

1. Frankenstein cupcakes

De Frankenstein cupcakes zijn heel eenvoudig te maken en onwijs lekker.

Ingrediënten:

  • Cupcake mix Dr. Oetker
  • Kinder Bueno
  • Boter crème Dr. Oetker
  • Zwarte decoratie 
  • Groene glazuur

Bereidingswijze:

  1. Bak cupcakes (naturel/chocolade) van bijvoorbeeld Dr. Oetker en snijd deze na het afkoelen doormidden.
  2. Leg een stuk Kinder Bueno tussen deze cupcakes en maak de cupcake af met het groene glazuur.
  3. Bedek de middelste twee stukken van de reep ook met glazuur.
  4. De frosting voor de buitenkant kun je maken door een kleurtje aan de botercrème of fondant toe te voegen.
  5. De uiteinden van de reep worden de “bouten” van Frankenstein.
  6. Gebruik zwarte decoratie om het haar en de mond te creëren en gebruik suikeroogjes voor het eindresultaat. 

Tada smullen maar! 

2. Meringuespoken

Spooky schuimpjes. Het kost eventjes tijd, maar dan heb je wel wat. Ze zijn spookachtig lekker.

Voor de meringue:

  • 2 eiwitten
  • 140 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • chocoladestiften

Extra materiaal:

  • Beslagkom
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spuitzakje met spuitmondje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor en leg bakpapier op de bakplaat. Elektrische oven: 120°C Heteluchtoven: 110°C.
  2. De baktijd is ongeveer 60 minuten.
  3. Zorg voor een vetvrije kom (schoonmaken met zeep of citroensap). Klop met de mixer op de hoogste stand in 4 minuten de eiwitten en de helft van de suiker door elkaar. Meng daarna de andere helft van de suiker met de maïzena en voeg deze ook toe.
  4. Klop de meringue verder stijf met de mixer. De meringue is stijf genoeg wanneer de beslagkom ondersteboven gehouden kan worden, zonder dat alles eruit loopt.
  5. Verdeel de substantie (meringue) met twee eetlepels of met een spuitzak in 15-20 porties op de bakplaat in de vorm van een spookje. Zorg voor minimaal 2 cm ruimte tussen de spookjes.
  6. Plaats de bakplaat is onder het midden van de oven en bak ze gedurende 60 minuten.
  7. Laat na het bakken de spookjes 2 uur in de oven rusten en houd hierbij de oven gesloten.
  8. Wanneer de spookjes zijn afgekoeld, kan je er met chocoladestiften gezichtjes op tekenen. Zet de spookjes nadien in de koelkast, zodat de chocolade kan uitharden. 

3. Halloween broodjes met afgehakte vingers

Naast alle Halloween zoetigheden, heb je soms ook gewoon zin in wat hartigs. Deze Halloween broodjes helpen bij deze trek. Kom maar op met die bloederige vingers. 

Ingrediënten (10 stuks)

  • 2 blikken knakworsten = 20 stuks
  • 10 puntjes (bolletjes)
  • Sandwichspread
  • Ketchup
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook

Bereidingswijze

  1. Verwarm de knakworsten.
  2. Snijd de witte puntjes overlangs in en besmeer de onderste helft met sandwichspread.
  3. Giet de knakworsten af en laat ze eventjes afkoelen. Neem een klein mesje en snijd aan de bovenkant een stukje weg om de 'nagel' te maken).
  4. Maak met het mes 1/3 en 2/3 van de worst 3 sneetjes (de knokkels). Pluk vervolgens een stukje van de onderkant weg, zodat het lijkt alsof de vinger is afgehakt.
  5. Leg twee knakworstjes op elk broodje en spuit een beetje ketchup op het afgehakte stuk. Garneer de Halloween broodjes met de bieslook.

4. Pizza mummies

Met een paar ingrediënten zet je deze in een mum(mie) van tijd op tafel! Deze heerlijke pizza’s zijn ook perfect te combineren met pompoensoep.

Ingrediënten

  • 5 pita broodjes
  • 1 potje tomatensaus
  • 100 gram jonge kaas (grote plakken)
  • 10 groene olijven met piment
  • 1 theelepel (gedroogde) tijm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 bij hete lucht). Leg bakpapier op de bakplaat.
  2. Snijd de pitabroodjes overlangs helemaal door en leg ze met de snijrand naar boven op het bakpapier.
  3. Smeer met de bolle kant van de lepel tomatensaus over de pitabroodjes. Bedek de randen goed.
  4. Snijd de kaas in dunne reepjes (1 cm breed), stapel ze over elkaar en leg ze kriskras door elkaar. Houd een beetje ruimte vrij voor de ogen van de mummie.
  5. Snijd een klein stukje van de ‘zijkantje’ van de olijven (bolle gedeelte) en snijd uit het middenstuk twee even grote plakjes olijf. Leg de oogjes op het pita broodje. Bestrooi de broodjes met een beetje tijm.
  6. Bak de mummies ongeveer 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.

5. Halloween Brookies (12 stuks)

Speciaal voor diegenen die niet kunnen kiezen tussen koekjes of brownies, hebben we de Brookies. Helemaal in Halloween thema.

Ingrediënten Cookie dough laag:

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram licht bruine basterdsuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 365 gram patent bloem
  • Oranje gel voedingskleurstof
  • 100 gram witte chocolade-druppels
  • 1 theelepel vanille-extract

Brownie laag

  •  87 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram pure chocolade
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 42 gram cacao poeder
  • 62 gram patent bloem

Cheesecake swirl:

  • 150 gram roomkaas
  • 45 gram kristalsuiker
  • 1 eigeel
  • Oranje gel voedingskleurstof
  • 1 theelepel bloem of maizena

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de bakvorm in met boter.
  2. Maak als eerste de cookie dough laag: klop de roomboter romig samen met de basterd en kristalsuiker. Dit doe je met een mixer. Voeg een voor een de eieren toe en mix dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder en vanille-extract toe. Het beslag wordt nu een stevig koek beslag.
  3. Voeg ongeveer 1 theelepl van de oranje kleurstof toe en kneed dit door het beslag heen. Blijf kleurstof toevoegen tot het fel oranje wordt. Voeg als laatste de witte chocolade druppels toe en kneed dit ook door het deeg heen. Het beslag kan nu in de bakvorm en druk dit goed aan.
  4. Nu komt de brownie laag: doe de roomboter en 50 gram van de pure chocolade samen in een steelpan. Verwarm dit op laag vuur tot alles gesmolten is. Voeg vervolgens de kristalsuiker toe en mix dit alles tot één geheel.
  5. Doe het botermengsel in een ruime kom en voeg 1 ei toe. Klop dit met een garde of mixer. Blijf kloppen tot het een licht bruin mengsel wordt. Dit kan enkele minuten duren
  6. Voeg nu de bloem en cacao poeder toe met behulp van een zeef. Spatel dit samen met zout en het vanille-extract door het beslag heen. Hak de overige pure chocolade in stukjes en voeg dit aan het beslag toe. Het brownie beslag kan nu over de cookiedough laag heen. Strijk het uit met een spatel.
  7. Tot slot maak je de cheesecakeswirl: meng alle ingrediënten hiervoor door elkaar heen. Blijf kleurstof toevoegen totdat je een fel oranje beslag hebt. Druppel dit beslag over de brownielaag heen en maak een swirl met behulp van een tandenstoker of mes.
  8. Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten. Laat de Halloween Brookies na het bakken goed afkoelen voordat je ze gaat snijden (ruim 6 uur).