Wat moet je doen als een dierbare verslaafd is aan alcohol?
Er is niets zo moeilijk als zien dat een dierbare het moeilijk heeft. Wanneer je partner, vriend(in), familielid of andere bekende worstelt met een verslaving, voel je je vaak hartstikke machteloos. Daarom vertellen we je vandaag wat je het beste kunt doen als je dierbare verslaafd is aan verdovende middelen, bijvoorbeeld alcohol.
Een dierbare is verslaafd aan alcohol: wat moet je doen?
Een drankje in het weekend, op een feestje of tijdens een lekker festival: we doen het (bijna) allemaal wel. Lijkt in principe allemaal niet zo problematisch, totdat je niet meer zonder een borrel op naar een sociale gelegenheid kunt. Of misschien gaat het wel zo ver door dat je ook thuis geregeld te veel drinkt. Gebeurt dit bij iemand die belangrijk voor je is, dan kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan. We hebben tips voor je als een dierbare verslaafd is aan alcohol.
Probeer je verslaafde naaste niet te dwingen tot te praten
Wanneer iemand in je omgeving structureel te veel drinkt of andere verdovende middelen gebruikt - en dan hebben we het niet over af en toe een glaasje te veel op een feestje - dan is het logisch dat je met diegene in gesprek wil gaan. Let hier wel mee op, want kan het soms juist averechts werken om iemand aan te spreken op zijn of haar drankmisbruik, zeker als diegene al verslaafd is. Hij of zij kan zich in het nauw gedreven voelen. Een bekend verschijnsel bij verslaving is namelijk dat de persoon het overmatig drinken ontkent. Of misschien doet hij of zij het wel af als een tijdelijk probleem, omdat er "nu eenmaal" veel problemen zijn. Natuurlijk is het van groot belang dat je diegene laat weten dat je er altijd voor hem/haar bent, maar probeer ook niet te forceren.
Open het gesprek over professionele hulp
In Nederland kampen ontzettend veel mensen met een alcoholverslaving of drugsverslaving, maar het besef en de wil om het te erkennen en hulp te vragen is er niet altijd. Op eigen houtje stoppen met drinken kan erg lastig zijn. In een afkickkliniek alcohol of in een afkickkliniek drugs, wordt het onderliggende probleem van de verslaving aangepakt. Wil degene die niet meer zonder een bepaald middel kan hier tóch niet naar toe? Open dan het gesprek over waaróm diegene zichzelf afzondert met overmatig alcoholgebruik of andere middelen. Er is altijd een reden waarom een verslaving (onbewust) ontwikkeld is. In een afkickkliniek kikt diegene niet alleen af, maar werkt ook aan de oorzaak die de verslaving in stand houdt.
Zeg geen afspraken af
Iemand die verslaafd is aan alcohol of een ander verslavend verdovend middel, zal zijn of haar verslaving ongetwijfeld zo geheim mogelijk willen houden. Dit leidt er vaak toe dat er afspraken gecanceld worden. Is jouw vriend(in), familielid of andere naaste verslaafd, zorg er dan voor dat je er wel altijd voor diegene ben. Laat afspraken niet cancelen en kom alsnog opdagen, ook al is het maar voor een uurtje. Op deze manier toon je vertrouwen en laat je een persoon die met drankmisbruik worstelt zien dat je hem/haar niet in steek laat. Als je verslaafd bent, vraagt het nogal wat moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Een beetje steun daarin is natuurlijk altijd meer dan welkom.