4 x mythes over stress die je niet meer moet geloven
Ben je gestrest, dan maken alle opmerkingen die mensen hebben over jouw stress het eigenlijk alleen maar erger. Iedereen lijkt opeens stress-pert te zijn en daarnaast heeft menig mens ook nog eens dé oplossing om het te laten verdwijnen. Allemaal leuk en aardig, maar al deze 'tips' zijn eigenlijk mythes waar je helemaal niks aan hebt. Dit zijn een aantal van die myhtes die je dus ook níet meer moet geloven.
Lees ook: Deze edelstenen passen het best bij jouw sterrenbeeld
1. "Je merkt het direct als je gestrest bent"
Ehm, nee. Dat merk je niet direct. Stress is namelijk niet altijd zo oppervlakkig als men denkt. Het kan voor veel mensen een lange tijd duren voor ze überhaupt doorhebben dat er iets mis is en dan nog wordt er niet direct gelinkt naar stress. Daarnaast werkt stress ook nog eens bij iedereen heel anders, omdat 1. mensen verschillen en 2. elke situatie en gedachtegang anders is. Je hoeft het dus écht niet meteen te merken wanneer je stressgevoelens hebt.
2. "Stress is een motiverend middel"
Een beetje stress is oké, sure. Maar zoals we al zeiden, elk mens is anders en ook elke situatie is anders. Stress werkt niet bij iedereen hetzelfde en komt ook nog eens in verschillende vormen, soorten, maten en hoeveelheden. Waar een beetje stress oké kan zijn voor iemand, kan een heleboel stress voor de ander juist killing zijn. Motiverend hoeft het dus echt niet te werken. Sterker nog: wie is helemaal gefocust op (school)werk als je mentaal eigenlijk helemaal uitgebrand bent?
3. "Je moet lekker gaan mediteren"
Geen haat naar alle mediterende mensen onder ons, maar helaas is meditatie niet een gegeven voor minder of zelfs geen stress. Tuurlijk kunnen verschillende meditatiemethodes en dergelijke het (tijdelijk) verlichten, maar dat betekent niet dat stress langdurig wegblijft. De core van je stress - of eigenlijk de reden ervan - is hierdoor namelijk niet opeens verdwenen. *Zucht* Was het maar zo... Wel kun je in combinatie met een andere methode van aanpak "lekker gaan mediteren". You can always try.
4. "Het komt omdat je te druk bent"
Excuse me? Stress ontstaat niet (!!!) altijd omdat je maar "te druk" bent. Mocht dat het geval zijn, dan zouden we minder doen en daarmee was het probleem opgelost. Was het maar zo'n feest. Nee, stress kan veel verschillende oorzaken hebben, waarmee drukte zeker een rol kan spelen. Eigenlijk heeft stress zelfs helemaal niet altijd met externe situaties te maken, maar juist met hoe jij met zulke situaties omgaat en belangrijker nog, wat jouw gedachten daarover zijn. Het is dus niet allemaal zo zwart-wit als jij denkt (of hoopt).
Lees ook: Druk leven? Deze apps helpen om weer helemaal zen te worden