Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?
Misschien heb je altijd een voorkeur voor bepaalde eieren. Al kan het natuurlijk ook dat het je geen moer uitmaakt, of je nou bruine of witte eieren koopt. Wat is eigenlijk het verschil? En waarom zijn de bruine eieren veel populairder? Wij hebben het antwoord!
Lees ook: Bril-jant: met deze hack pel je je ei in slechts 10 seconden
Kleur van eieren
Het is niet zo dat eieren van binnen ook anders zijn. Toch verschilt de kleur van eieren aan de buitenkant. Waarom is dat? Nee, het ligt niet per se aan de kleur van de kip. Wél ligt het aan de kleur van de kip haar oorlellen. Heeft een kip rode oorlellen? Dan komen daar bruine eieren uit. Een kip met witte oorlellen legt – juist ja – de witte eieren. Eitje, toch?
Bruine of witte eieren: wat is gezonder?
Vervolgens heb je mensen die beweren dat bruine eieren gezonder zijn dan witte eieren. Is dit de reden dat bruine eieren populairder zijn? Nope. Het is sowieso onzin, dat het ene kleur ei gezonder is dan de ander. Met zowel bruine als witte eieren zit je goed als het gaat om gezondheid.
Voordeel van witte eieren
Toch zijn er, behalve de kleur, nog andere verschillen tussen bruine en witte eieren. Niet op het gebied van kwaliteit, maar bijvoorbeeld wel qua prijs. Zo blijken de veel verkochte bruine eieren 24 cent per stuk, terwijl witte eieren slechts 16 cent zijn. Ook zijn witte eieren eigenlijk veel efficiënter. Het voordeel van witte eieren is namelijk, dat de legkippen minder voer nodig hebben én jaarlijks meer eieren leggen. Daarnaast leven deze kippen een maand of twee langer.
Waarom bruine eieren?
Je vraagt je af: waarom koopt iedereen dan massaal bruine eieren? Nou, de witte eieren hebben een imagoschade opgelopen. De eerste eieren in de supermarkt, gelegd door gezonde scharrelkippen, waren bruin. Vrijwel alle witte eieren kwamen destijds van legbatterijkippen, het soort kip dat inmiddels verboden is. Tegenwoordig komen witte eieren ook allemaal van scharrelkippen, maar toch plakt het gezonde imago nog aan het bruine ei. Dat terwijl het eigenlijk helemaal niets uitmaakt, welke je eet.