Deze tuinplanten zijn het makkelijkst om te stekken

Vrije tijd door Jennifer

Tegenwoordig willen we allemaal wat meer op de centjes letten en duurzamer leven. Een goed moment om te beginnen met het stekken van planten. Dan geniet je het jaar erop van dezelfde (tuin)planten! Ben je nog geen pro in tuinieren? Begin dan met één van deze makkelijke tuinplantjes.

Lees ook: Plantlovers opgelet! Zo stek je een pannenkoekenplant

Lavendel

Niet alleen ruikt lavendel lekker, het staat ook mooi in je tuin. Je waant je meteen in de Provence. En wat blijkt? Het is niet moeilijk te stekken. Op deze manier stek je lavendel:

Vul allereerst wat zaaibakjes met potgrond, dat is vermengd met zand en grit. Knip een stekje van 5 tot 8 centimeter en haal de top eruit. Wait, de wat? Dit betekent dat je de bovenste twee bladparen eraf knipt. Een bladpaar is het punt op de stengel, waar de bladeren tegenover elkaar zitten. Verwijder daarna ook de onderste blaadjes en snijd de steel schuin af. Steek nu je stekjes in de grond. Zorg daarbij dat het blad boven de grond blijft. Zet je stekken vervolgens in de halfschaduw en laat ze even 1 tot 2 maanden wortelen. Geef ze ondertussen regelmatig water (niet te nat). Na 1 tot 2 maanden kun je ze overzetten in een pot en in het voorjaar (vanaf half mei) kun je ze planten in de tuin.

Geraniums

Ook de mooie, rode geraniums zijn makkelijk te stekken. Snijd allereerst enkele toppen met wat blaadjes af met een scherp mesje. Laat deze afgesneden stekjes vervolgens een dag indrogen op een koele plek. Zet de stekken de volgende dag in aparte potten met zaai- of stekgrond. Druk de grond goed aan rond de stekjes. Geef je plantbaby’s vervolgens veel water en bewaar ze op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Geef je stekjes regelmatig water, maar laat de potgrond wel telkens opdrogen. Al na 14 tot 20 dagen krijgen de stekjes wortels en kun je ze overzetten naar een grotere pot. De beste tijd om je geraniums uiteindelijk te planten is tussen april en augustus, al kan het in principe het hele jaar door.

Rozemarijn

Misschien drink je graag rozemarijnthee of gebruik je de kruiden regelmatig door het eten. Ook rozemarijn is een plant die de beginnende tuinier makkelijk kan stekken. Zo doe je dat:

Neem van de rozemarijn een stevig zijtakje en trek dit voorzichtig van de hoofdtak af. Als het goed is komt er dan ook een klein stukje van de hoofdtak mee: het hieltje. Verwijder vervolgens de onderste blaadjes van je stek en doop het stekje in stekpoeder. Dit zorgt dat er makkelijker nieuwe wortels ontstaan. Steek het stekje nu in een potje met stekgrond (kan ook een mengsel zijn van potgrond en scherp zand). Druk de aarde lichtjes aan. In elk potje kun je meerdere stekjes langs de rand steken. Geef ze meteen een beetje water. Zet de stekjes vervolgens in een kamerkasje met doorzichtige kap en zet deze boven de verwarming. Heb je geen centrale verwarming? Zet ze dan op een warme plek in de tuin (niet in de zon) met een plastic zakje over het potje. Na ongeveer 6 weken moet je de stekjes verplaatsen naar een grotere pot (één plantje per pot).

Rozen

Misschien krijg je vaak een verse bos rozen van je lover. Wist je dat je zo’n bos rozen ook kunt stekken? Dan heb je later een tuin vol rozenstruiken, waar iedereen jaloers op wordt. Zo kun je je rozen stekken:

Allereerst knip je de bloem van je roos schuin af van de stengel. Haal daarna de bladeren van de stengel en knip de stengel schuin af aan de onderkant. Hierbij snijd je de helft van het onderste oog af. Het oog van een roos herken je vaak aan de rode kleur of een kleine verdikking. Dit is het plekje, waar de roos zal gaan uitkomen. Als het goed is, is de stengel nu tussen de 15 en 25 centimeter. Snijd vervolgens van de stengel de helft van de ogen weg. Nu ben je ready om de stekjes in een pot/emmer met stekgrond te plaatsen. Zorg dat het grootste gedeelte van je stekje onder de grond zit. Plaats de pot vervolgens in de schaduw, maar wel uit de wind. Stek je de rozen in de winter? Plaats de pot dan in een schuur of op zolder. Zorg dat je stek in het begin genoeg water krijgt, zodat de wortels goed groeien. Pas wel op dat je de rozen niet laat verdrinken! Na zo’n 6 weken ontstaan er wortels en kun je de rozen een plekje geven in de tuin. Wees wel geduldig, want het kan vervolgens nog een jaartje duren voor het échte rozenplanten zijn. Geduld is key tijdens het stekken.

Lees ook: Nog geen groene vingers? Deze 5 planten zijn het meest geschikt voor beginners