Daten met iemand met beperking? 9 x dit moet je weten
Iedereen is op zoek naar liefde, een relatie en misschien wel seks. Alleen is het voor sommige mensen niet altijd even makkelijk. En liefde kan al zo lastig zijn, laat staan voor mensen met een beperking. Date je of heb je een relatie met iemand met een beperking? Dan zijn er wel wat dingen waar je even aan moet denken.
Lees ook: Waarom AD(H)D bij vrouwen vaak later ontdekt wordt
1. Lees je in over de beperking
Allereerst is het heel goed om je in te lezen over de beperking. Doe dit ook echt zelf. Verwacht niet van je crush, dat hij/zij jou alles leert. Natuurlijk zal iemand wel dingen vertellen. Je leert elkaar natuurlijk kennen, maar probeer ook zelf bijvoorbeeld artikelen te lezen over het onderwerp. Je crush legt al zijn/haar hele leven uit wat de beperking inhoudt. Als je iemand heel leuk vindt en echt meer wilt, dan zou je ook open moeten staan voor hun beperkte(re) wereldje.
2. Wees voorbereid op oordelen en afkeer
Wanneer jouw lover een beperking heeft, kun je natuurlijk ook last krijgen van negatief commentaar. Misschien wel vanuit je familie of vriendenkring of starende mensen in het openbaar. Je date of geliefde heeft hier al ervaring mee en merkt het waarschijnlijk al niet meer. Dat betekent niet dat jij het ook moet negeren! Misschien heb je hier in het begin wel moeite mee. Geef dit dan aan bij je lover. Diegene weet natuurlijk als geen ander hoe je ermee moet omgaan.
3. Check jouw eigen vooroordelen
Iedereen heeft wel vooroordelen over mensen met een beperking. Misschien hoor je weleens opmerkingen, dat mensen met een beperking lui zijn en de overheid leegtrekken met hun uitkeringen. Dat terwijl veel mensen met een beperking om goede redenen niet aan werk kunnen komen. Zorg dat jij je goed hebt ingelezen en houd je vooroordelen buiten de deur. Je crush heeft er al genoeg voorbij horen komen!
4. Betuttel iemand met een beperking niet
Iemand met een beperking kan vaak meer dan je denkt. Toch is men vaak geneigd om mensen met een beperking te betuttelen. Behandel je lief zoals je zelf wil worden behandeld. Misschien wil je je date/partner met een beperking soms helpen. Doe dit niet direct! Wacht even af tot hij/zij zelf om hulp vraagt. Ze laten het je echt wel weten.
5. Mensen met een beperking hebben ook behoefte aan seks
Vooral van mensen met een lichamelijke beperking wordt vaak gedacht dat ze geen seks kunnen hebben. Al kan er over mensen met een beperking ook gedacht worden, dat ze gewoonweg geen behoefte hebben aan seks. Wrong! Ook zij willen heus wel intiem zijn met iemand. Natuurlijk geldt dit niet voor elke persoon met een beperking, maar je moet mensen met een beperking niet labelen als ‘seksloze personen’.
6. Leg grenzen op voor jezelf (en voor je relatie)
Als je crush/partner een beperking heeft, is het belangrijk dat je wel grenzen oplegt voor jezelf. Niet alleen is dit van belang voor jou, maar ook voor jullie relatie. Het is logisch dat iemands beperkingen op een gegeven moment invloed hebben op jouw emoties. Heb je eens ruimte nodig? Neem het dan. Zoek je support van je lover? Vraag erom. Mogelijk heeft je date/partner met een beperking meer zorg nodig, maar jouw gezondheid is net zo belangrijk.
7. Wees geduldig
Geduld is ook belangrijk, wanneer je iemand date met een beperking. Grote kans dat jouw crush/partner met een beperking een muurtje om zich heen heeft gebouwd. Veel van hen hebben namelijk traumatische ervaringen en afwijzingen meegemaakt. Een nieuwe relatie beginnen is dus vaak niet makkelijk. Ben je echt verliefd? Geef iemand dan niet meteen op, maar neem de tijd.
8. Sta open voor emoties van mensen met een beperking
Sta ook open voor de gevoelens van mensen met een beperking. Praten over emoties is sowieso belangrijk in een romantische relatie, maar vooral als het gaat om een relatie met iemand met een beperking. Ze kunnen gevoeliger zijn voor depressies of andere moeilijke emoties. Steun ze en herinner ze er ook aan, dat ze het waard zijn.
9. Pleit voor mensen met beperking, maar praat nóóit over hen
Tot slot kun je vervolgens natuurlijk pleiten voor mensen met een beperking. Naar jou, iemand zonder beperking, zal vaak toch sneller worden geluisterd. Daardoor is het makkelijker om bepaalde informatie over te brengen. Onthoud wel: praat nooit over de mensen met beperking. Laat ze altijd zelf hun verhaal doen! Ook al date je momenteel met iemand met een beperking en leer je veel over zijn/haar wereld. Je zal nooit écht weten, hoe het is om beperkt te zijn.
Lees ook: Olive (30): ‘Ik heb geweldige seks met mijn gehandicapte klant’