8 manieren om beter om te gaan met stress
Of het nu voor een tentamen, presentatie of vakantie is, stress ervaren we (bijna) allemaal. Dat betekent niet dat stress hebben altijd slecht is, het zorgt er namelijk ook voor dat je geconcentreerd en gefocust blijft. Meestal zakt daarna de onrust, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Dus voor iedereen die wel wat rust en ontspanning kan gebruiken hebben wij acht manieren gevonden om beter om te gaan met stress. Sit back and relaxxxxx!
1. Je lichaam is je tempel
Een gezond lichaam betekent automatisch ook een gezondere mentaliteit. Het is daarom extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen als je beter wil omgaan met stress. Goed zorgen voor je lichaam doe je door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en natuurlijk helpt stoppen met roken en alcohol drinken ook mee bij het verminderen van stress.
Mensen met te veel stress kunnen klachten als vreetbuien, weinig slaap, vermoeidheid ervaren. Het kan daarom best lastig zijn om al deze dingen tegelijk te veranderen, sommige krijgen daar juist meer stress van. Probeer eerst één ding te veranderen voordat je aan het nieuwe voornemen begint. Ga dus niet als een gek allemaal sport-apparaten kopen die na twee weken weer op zolder belandden, maak liever elke dag een wandeling of beoefen een (nieuwe) sport. Beweging maakt je hoofd leeg en dat vermindert natuurlijk enorm veel stress.
2. Eat, sleep, sleep, repeat
Genoeg slapen is essentieel voor het verminderen van stress. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je overdag meer energie hebt, langer geconcentreerd bent en beter om kan gaan met tegenslagen. Maar hoe krijg je een goede nachtrust? Door een vast slaapritme te hebben! Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed, en sta elke ochtend op hetzelfde moment op. Een volwassen persoon heeft tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig al hangt dat wel af van de kwaliteit van de slaap.
3. Neem meer rust of vaker pauze
Soms lijkt het wel alsof de wereld druk is in plaats van wij zelf. Naast het zorgen voor de kinderen en het tevreden houden van je baas op werk, hebben we ook nog eens te dealen met vrienden, feestjes en alledaagse tegenslagen. Door al die drukte vergeet je nog wel eens rust te nemen of pauze te houden. Toch is het nemen van rust en pauze heel erg belangrijk voor jouw gezondheid maar ook voor jouw omgeving. Want wie wil zijn partner/moeder/vriendin nou niet onbezorgd en at peace zien? Dat gaat alleen als jij ook soms aan jezelf denkt! Neem daarom altijd pauze en rust om even te ONT-stressen!
4. Timemanagement
Heb jij drie verschillende agenda's en vergeet je nog steeds altijd afspraken? Niet gek dat je dan gestrest bent. Het verbeteren van je timemanagement doe je door to-do-list te maken, meer tijd in te plannen voor het voltooien van taken, en het stellen van prioriteiten. Zo hoef je niet te haasten en zul je ook minder vergeten. Het vermindert stress omdat je in alle rust kan aankomen op werk. Scoort ook punten bij je baas ;)
5. Vaker 'nee' zeggen
Neem je altijd te veel hooi op je vork? We know the struggle... We willen het liefst iedereen helpen en zien maar soms kost dit te veel van onze eigen energie. Door vaker 'nee' te zeggen zul je merken dat je meer ruimte en daardoor ook rust hebt in je hoofd. Zo is er ook nog altijd een kans op een spontane avond en hoef je niet altijd afspraken af te zeggen of te verplaatsen. Scheelt een hoop onrust in je hoofd!
6. Geniet van successen
In alle stress is het soms lastig om nog te genieten van de dingen die wel goed gaan. Maar ook kleine successen mogen gevierd worden! Beloon jezelf met (gezonde) ontspanning en sta stil bij het doel dat je hebt behaald. Trots zijn op jezelf is een goede motivatie om meer doelen te behalen. A positive mind is a positive life!
7. Meditatie
Het is niet voor niets dat alle Boeddha’s er zo vredig uit zien tijdens het mediteren, vredig zijn ze namelijk ook! Door te mediteren ervaart je brein rust en dat is goed voor je weerstand en voor stressvermindering. Je maakt dan namelijk meer antistoffen aan en dat zorgt voor een sterker immuunsysteem!
Nog nooit gemediteerd? Deze apps helpen jou met het leren mediteren!
8. Vraag hulp
Niet alle stress kan verholpen worden met de bovenstaande tips. Overmatige stressgevoelens kunnen ook komen door traumatische gebeurtenissen en/of veranderingen, mentale problemen of een verlies. In alle gevallen is het belangrijk dat je met iemand gaat praten die je kan helpen. Stress is namelijk niet alleen vervelend, maar ook heel ongezond.
Lees ook: Wat doe je als je niet lekker in je vel zit?