Ben jij vegetariër of vegan? Dan herken jij zeker deze ergernissen
Stoppen met vlees eten doe je niet zomaar. Veel mensen doen het voor de dieren, de planeet of voor hun eigen gezondheid. Het is niet hetzelfde als een dieet, het is eerder een lifestyle. En deze lifestyle heeft zo zijn voor- en nadelen. Als jij vegetariër of veganist bent herken jij ongetwijfeld deze ergernissen.
Lees ook: Recept: Zo maak je pittige veganistische 'kipnuggets' van bloemkool
Uit eten gaan is een gedoe
Gezellig een hapje eten met vrienden of familie is voor vegans en vegetariërs nog weleens stressvol. Zeker als de mensen waarmee je gaat eten wel vlees eten, is het uitzoeken van een restaurant vaak een gedoe. Van tevoren wordt er van je gevraagd om even te checken of het gekozen restaurant wel opties voor jou heeft. Zo niet, dan moet je mensen teleurstellen. En spontaan uit eten gaan met vleeseters is nog lastiger. Want als je erachter komt dat ze geen opties hebben terwijl jij er al bent, is het paniek. Wordt het wachten tot je thuis bent en honger lijden, of een kale salade bestellen? Beide opties zijn niet ideaal, en dus is jouw avond alweer een stuk minder gezellig. Gelukkig bestaat er altijd nog Happy Cow!
Oeps, er zit toch iets verkeerds in
Je kent het vast wel: je loopt door de supermarkt en jouw blik valt op een nieuw product. Het ziet er ontzettend lekker uit, dus besluit jij het op te pakken. Je draait de verpakking om en checkt de ingrediëntenlijst. Alles lijkt in orde totdat je opeens stuit op het gevreesde melkvet of scharrelei. Je vraagt je dan altijd af waarom het nodig is voor bedrijven om dierlijke producten toe te voegen aan alles. Dan maar weer terug naar het oude vertrouwde product dat je altijd haalt. De vega(n) assortimenten bij de supermarkten worden steeds breder, maar ze hebben nog een lange weg te gaan.
"Maar wat eet je dan wel?"
Tegenwoordig zijn er vrij veel mensen die ervoor kiezen om geen vlees meer te eten. Toch zijn vegetariërs en vegans nog flink in de minderheid. Hierdoor hebben sommige mensen vaak een hele hoop vragen voor je wanneer ze erachter komen dat jij vega(n) bent. Dat vind jij natuurlijk helemaal niet erg, je beantwoordt graag vragen van mensen die nieuwsgierig zijn. Maar sommige vragen heb je inmiddels al zo vaak gehoord dat je de neiging hebt om deze maar gewoon te negeren. "Nee, ik eet ook geen kip. Ja, er zijn nog steeds heel veel dingen die ik kan eten. Mijn gezondheid is prima in orde. En nee, ik heb niet de behoefte om het toch weer te gaan eten."
Defensieve reacties
Tja, naast de onhandige vragen zijn er ook nog de defensieve reacties die je te horen kunt krijgen van vleeseters. Gek genoeg vinden veel mensen het nodig om je te vertellen dat ze helemaal niet zo veel vlees eten of dat ze alleen maar biologisch vlees kopen. Het voelt bijna alsof ze hun eigen manier van leven proberen goed te praten tegenover jou. Verwachten ze dat jij oordeelt over hun eetgewoontes? Voor veel vegetariërs of vegans is dit toch altijd een rare gewaarwording, want ze oordelen vaak helemaal niet. Jij bent vega of vegan omdat je dat zelf wil. Dat stereotype van de hippie die iedereen probeert te overtuigen om vega te worden, sluit totaal niet op jou aan. Maar jammer genoeg weet niet iedereen dit, dus ga je er maar gewoon in mee.
Lees ook: Recept: Zo maak je gezonde bananenpannenkoekjes met kaneel