Vermijd deze cv faux pas om jouw droombaan te scoren
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Hoe je overkomt tijdens je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld of hoe jij die ene lastige vraag gaat beantwoorden. Maar voordat jij daadwerkelijk een gesprek krijgt, ontvangt jouw mogelijke nieuwe werkgever eerst je cv, oftewel je daadwerkelijke eerste indruk. Dit moet dus ook een perfecte eerste indruk zijn. Door deze fouten niet te maken springt jouw cv eruit.
Lees ook: Op deze red flags moet je letten bij je mogelijke nieuwe baas
Je indeling is onoverzichtelijk
Een cv dat er leuk uitziet is niet verkeerd, absoluut niet. Maar wanneer jij een werkgever wil overtuigen van jouw skills, is de inhoud van je cv vele malen belangrijker. Wanneer de nuttige informatie op jouw cv niet duidelijk op een rijtje staat, zal een werkgever jouw cv een stuk eerder links laten liggen. Maak het jouw toekomstige werkgever dan ook makkelijk. Ga voor een overzichtelijke indeling met rustige kleuren en lettertypes. Een beetje creativiteit kan natuurlijk geen kwaad, maar ga niet te ver.
Taalvoutjes
Niks is zo vervelend als je cv aanleveren en er vervolgens achter komen dat er taalfouten in je document staan. Bij het maken van je eerste indruk is het echt geen goede look om aan te komen met spelfouten of grammaticale fouten. Dit komt ontzettend onprofessioneel over. Zeker als het om een functie gaat waarbij het beheersen van de Nederlandse taal een eis is, is taalfouten maken op je cv een echte no-go. Check je cv daarom altijd goed na op taal. Laat iemand anders het nalezen of gebruik een online tool hiervoor. Want hoe goed jouw Nederlands ook is, als je ellenlang naar een document staart, zie ook jij de fouten over het hoofd.
TMI (Too Much Information)
Een cv moet kort en bondig zijn. Twee A4'tjes is echt de max waar je naar moet streven. Een enkel A4'tje is misschien zelfs nog beter. Kies daarom bewust voor welke informatie je op je cv zet. Als je gaat voor een functie waarbij ervaring in de horeca niet relevant is, laat dat ene baantje in een restaurant van tien jaar geleden dan lekker achterwege. Stel je voor dat jij de werkgever zou zijn en ga je cv af. Welke dingen vind jij dan belangrijk om te weten? Een stage binnen jouw werkveld is bijvoorbeeld top, maar vakkenvuller bij de supermarkt niet echt. Lekker schrappen waar het kan dus.
Je contactinformatie klopt niet en/of is niet relevant
Wanneer een potentiële werkgever jou uit wil nodigen voor een gesprek, moet deze persoon jou uiteraard kunnen bereiken. Op je cv hoor je dan ook de meest nuttige contactinformatie te delen. Hou het simpel door niet meer te plaatsen dan je e-mailadres, telefoonnummer en eventueel je LinkedInprofiel. Zorg er ook altijd voor dat jouw contactinformatie up-to-date is. Hoe zonde zou het namelijk zijn wanneer je een uitnodiging opgestuurd krijgt, maar jij deze nooit ziet. Laat niet relevante sociale media ook vooral weg van je cv. Je persoonlijke Instagram en Facebook zijn niet relevant. Zeker als je foto's plaatst waarop je hard aan het feesten bent, wil je dit niet aan een toekomstige werkgever laten zien. Is de content op jouw socials wel relevant voor de functie? Deel het dan vooral, maar doe dit echt alleen als een werkgever hier iets aan heeft!
Lees ook: Deze vragen mogen tijdens een sollicitatie nooit aan je gesteld worden