Over narcisme: Stalking bij narcistisch misbruik
Het komt zeer geregeld voor wanneer je de relatie verbreekt met een narcist, deze je niet "zomaar" zal laten gaan, zelfs wanneer deze alweer een nieuwe relatie heeft. Er kunnen onder andere bedreigingen worden geuit, die van kwaad tot erger worden. Daarnaast heeft de narcist het gevoel dat hij/zij de controle verliest en niet langer de touwtjes in handen heeft, wanneer de narcist voelt dat het dit keer menens is. Dit zijn momenten waarop stalking kan ontstaan.
Er zijn verschillende vormen van stalking en dit kan onder andere variëren van cyberpesten, continu bellen, mailen of sms-en, tot voor je deur staan en je niet met rust laten.
Wat moet je nou doen op het moment dat je gestalkt wordt?
Het is allereerst heel belangrijk dat je heel duidelijk bent tegen de persoon in kwestie en dat je aangeeft geen contact meer te willen op welke manier dan ook. Probeer dit ook consequent vol te houden. Geef daarnaast aan dat je de stalker verantwoordelijk houdt voor dit wangedrag en dat je alle rechtmatige stappen zult ondernemen die nodig zijn om jezelf te beschermen. Wat hij of zij ook doet, negeer alle acties. Daarmee voorzie je de ander niet van voeding en energie om door te gaan waar hij/ zij mee bezig is.
Zijn er kinderen in het spel en is ook je ex voor een gedeelte van de tijd aan de kinderen toegewezen, dan wordt het een ander, maar ook lastiger verhaal. Want juist via deze weg blijven jullie met elkaar verbonden en is het vaak niet mogelijk om het contact volledig te verbreken. Als de kinderen dan van de ene ouder naar de andere gaan, dus in dit geval je stalker, hou het contact dan kort, bondig en zakelijk en zorg er te allen tijde voor dat er iemand naast je staat. Letterlijk. Dit om discussies, spijtbetuigingen, manipulaties en bedreigingen te voorkomen. Want realiseer je, de narcist wil naar de buitenwereld mooi weer spelen, dus zal hij/zij je niet bedreigen waar getuigen bij zijn. Dit lijkt een haast onmogelijke opgave om te zorgen dat er bij de uitwisseling iedere keer iemand aanwezig is (die weliswaar niets zegt, slechts enkel aanwezig is), maar dit is heel belangrijk! Zo lang als nodig. Dat wil niet zeggen dat de belager je dan met rust laat, want dan zal hij/zij je gaan benaderen als je alleen bent of via telefoon of app.
Op die momenten moet je stevig in je schoenen staan, want gevoelens als angst, boosheid en misschien zelfs medelijden en schuldgevoelens kunnen gaan opspelen. Lees niet wat er in de tekstberichtjes staat, zodat dit niet in je systeem doordringt.
Verzamel wel alle gegevens voor dossiervorming.
Geloof geen mooie woorden en loze beloftes, dat het dit keer anders zal zijn of dat hij/zij echt belooft dat dit een laatste gesprek is. Nee, geef de narcist geen enkele, maar dan ook geen enkele toegang. Want besef, het enige doel van stalking is contact, macht en controle. En dit kan mentaal heel zwaar zijn. Alles zal worden ingezet tegen je. Blijf aangiftes doen en meldingen maken bij de politie.
Blokkeer desnoods alles wat je kunt blokkeren van je belager en ga van social media af, zodat de persoon in kwestie geen voeding meer krijgt en niet weet waar je mee bezig bent.
Privé-detective of rechercheur
In sommige gevallen is het raadzaam om een particuliere privé-detective of rechercheur in te huren. En schakel te allen tijde mensen in die kennis en kunde van zaken hebben. Juist, omdat veel mensen die niet bekend zijn met een narcist, totaal geen benul hebben met wat voor persoon ze te maken hebben en volledig worden ingepalmd en jij niet geloofd wordt.
Doe de deur niet open wanneer je alleen bent en hang eventueel beveiligingscamera’s op, waarop alles vastgelegd wordt wanneer de narcist weer voor je deur staat en je lastigvalt.
Blijf politie keer op keer inschakelen en blijf melding maken. Heb je het gevoel niet begrepen te worden, bel dan naar een andere locatie of ga op zoek naar een andere wijkagent.
Het is ongelooflijk belangrijk dat je in deze moeilijke periode gesteund wordt en deze periode doorkomt en vooral niet zwicht voor de narcist. Blijf daarom communiceren met de mensen die je willen helpen, ook al voel je schaamte, schuld of welke gevoelens dan ook.
Het is ook belangrijk dat de mensen in jouw naaste omgeving je niet veroordelen, maar vooral in contact blijven, je steunen en met je blijven praten. Hou die mensen op de hoogte.
Heb je hulp nodig of wil je hier verder over doorpraten, dan kunnen we altijd een afspraak inplannen. Stalking is een serieuze zaak en het is belangrijk dat je geholpen wordt waar mogelijk.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,
Charlotte schreef eerder onder andere:
Het masker van een narcist
Is er liefde na narcistisch misbruik?
Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist