5 bekende valkuilen voor startende ondernemers (en hoe je ze voorkomt)

Lifestyle door Elsemieke

Je wil de succesvolle CEO van je eigen bedrijf worden, maar die gedroomde klussen blijven uit. Op je socials vliegen de jubelende verhalen van ondernemers je om de oren, maar het lukt jou niet om meters te maken. Hang het verse ondernemerschap niet direct aan de wilgen, want wellicht ben je in één van de vijf bekende valkuilen voor startende ondernemers getrapt.

Valkuilen voor startende ondernemers: zo tackel je ze

Niemand die zegt wat je moet doen en werken wanneer jíj dat wil: klinkt als een droomleven, toch? Als freelancer kan het allemaal. Moet je natuurlijk wel voldoende klanten hebben om te voorzien in zo’n lifestyle. Heb je moeite met klanten vinden? Geef nog niet op, want we helpen je de bekende valkuilen voor startende ondernemers te tackelen. Komt ‘ie:

1. Je vergeet je netwerk

Enthousiast geef je honderden euro’s uit aan een strakke website, je maakt een bedrijfsprofiel op Instagram en wacht even: is er nog budget voor een kek logo? Direct met geld smijten klinkt logisch, maar alles staat of valt met je netwerk. Yasmine Esser schreef het e-book ‘Meer schrijfklussen! Hoe je opdrachten vindt als freelance journalist’ Ze was in dienst bij o.a. FashionUnited, Beautify en NSMBL, maar nam drie jaar geleden de sprong om fulltime te ondernemen. Volgens Yasmine is je netwerk key voor elke startende ondernemer. Daarbij hoef je echt niet per se netwerkborrels af te lopen. “Je kent meer mensen dan je denkt. Denk aan die oud-collega, studievriend op LinkedIn of de vrienden van je vrienden. Zolang je oprechte interesse hebt in anderen, kom je een heel eind. Kijk liever naar wat je een ander kunt geven, dan krijg je vanzelf ook iets terug.”  

2. Geen niche kiezen

Ben je eenmaal voor jezelf begonnen, dan is het verleidelijk om álles aan te pakken wat op je pad komt. Zo was Yasmine aan de start van haar freelance carrière bang niet genoeg klussen te vinden om de huur te kunnen betalen. Inmiddels verdient ze zo’n 4300 euro netto per maand. Ook kocht ze onlangs een huis, mídden in de woningcrisis. Wat is haar geheim? “Ondernemen is geen hobby. Veel journalisten kiezen voor dat beroep omdat ze gek zijn op schrijven, maar bedenk ook wat een klus oplevert: je hebt wel geld nodig om rond te komen. Als je jezelf niet alleen ziet als journalist of redacteur, maar óók als ondernemer is het niet nodig om te stressen of je wel rondkomt.“

3. Te lage prijzen vragen

Wanneer je voor jezelf begint zit er geen grens aan je salaris. Klinkt als een droom, maar als startende ondernemer is het een valkuil om jezelf verkeerd in te schatten. Laat je niet ontmoedigen door die pochende oud-klasgenoot op LinkedIn, want ook hij begon ergens. Begin met voor jezelf een uurtarief in kaart brengen, maar je moet er ook rekening mee houden dat sommige klussen meer tijd kosten. Zo krijg je als freelance journalist soms betaald per artikel. "Belangrijk is om in te calculeren hoe lang je ergens mee bezig bent en hoeveel geld je ervoor wil hebben op basis van je uurtarief", aldus Yasmine. En hoe zit dat met je tarief verhogen? “Bij een nieuwe klus heb ik daar geen problemen mee; bij doorlopende opdrachten is het een ander verhaal." Na twee jaar freelancen zit ze niet meer om klussen verlegen, maar blijft het lastig om bij doorlopende klanten de prijzen te verhogen. "Het gekke is dat ik wéét hoe het moet – ik heb er ontelbaar veel artikelen over geschreven – maar het blijft lastig om het gesprek aan te gaan. Je stapt toch uit je comfortzone. Het is echt een leerproces.”

4. Je neemt álles aan wat op je pad komt

Onder de noemer valkuilen voor startende ondernemers valt ook: geen 'nee' durven zeggen tegen klussen. Als ondernemer kun je werken waar je wil, maar ook zovéél als je wil. De vraag is alleen of je dat moet doen. De meeste mensen zijn in de ochtend op hun creatiefst. Bepaal op welk moment van de dag jouw energielek zit en zorg ervoor dat je vóór dat moment je belangrijkste taken hebt afgerond. Het kan heel verleidelijk zijn om ook in de avond extra klussen te pakken. Zo verloor Yasmine zich tijdens de coronatijd compleet in haar werk. “Ik stond om zes uur 's ochtends op en werkte vaak tot elf uur 's avonds door. En als ik in de middag een dipje had, ging ik gewoon door. Nu merk ik dat ik me beter kan concentreren, als ik tussendoor even ga sporten. Ook werk ik niet meer 's avonds en in het weekend.”

5. Je omringt je met de verkeerde mensen

Grote kans dat je ondernemer bent geworden omdat je de dingen graag zelf regelt. Natuurlijk ben jij de CEO van je bedrijf, maar je hóéft het niet alleen te doen. Omring je met mensen die je het beste uit jezelf halen en je op allerlei vlakken ondersteunen. En ja: óók wanneer je buiten de gebaande paden gaat. Maar let wel: niet iederéén kan zich daarin vinden. En dat is helemaal oké. Zo komt Yasmine niet uit een ondernemersfamilie, maar omringt ze zich graag met gelijkgestemden. “Waar mijn schoonvader zich aan de start van mijn freelance carrière vooral afvroeg of die klussen ook uitzicht boden op een vast contract, heb ik ook vrienden met dezelfde mindset. Zij steunen me in alles wat ik doe.”

Zo vind je meer opdrachten

Had je nog niet genoeg aan deze vijf valkuilen voor startende ondernemers en ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je klantenbestand als ondernemer te boosten? Yasmine geeft je in haar handleiding ‘Meer schrijfklussen! Hoe je opdrachten vindt als beginnend freelance journalist’ handige tools om als freelance journalist rond te komen. Hoef je nooit meer te piekeren of je de huur wel kunt betalen. Succes!