Dit is hoe jij altijd zelfverzekerd overkomt tijdens een presentatie
Een presentatie geven kan ontzettend spannend zijn. Mensen staren je aan terwijl jij ze moet overtuigen van jouw punt of jouw werk moet laten zien. Zenuwslopend is het. Maar als jij je op deze manier voorbereidt, verdwijnen jouw zenuwen als sneeuw voor de zon.
Lees ook: Deze vragen mogen tijdens een sollicitatie nooit aan je gesteld worden
Oefenen, oefenen, oefenen
Oh nee, er valt een stilte. Je weet niet meer wat je moet zeggen of je komt even niet meer uit je woorden. Op dit soort momenten kun jij volledig uit je concentratie getrokken worden en verloopt je presentatie niet zo soepel als je had gehoopt. Foutjes kunnen nou eenmaal gemaakt worden, toch zijn er dingen die je kunt doen om jezelf hiervoor te behoeden. Probeer je presentatie zo vaak mogelijk te oefenen. Eerst met je tekst erbij, daarna zonder of met kaartjes. Op deze manier raak je bekend met je tekst en komt deze tijdens je presentatie er een stuk vloeiender uit. Oefen ook vooral voor de spiegel of met publiek. Zet je moeder, partner of huisgenoot op de bank en presenteer voor ze. Zo kun je horen hoe het is om naar je presentatie te luisteren en ontvang je nog eens nuttige feedback.
Gebruik kaartjes met steekwoorden
Vooral als je een lange presentatie moet geven kan het hebben van kaartjes met je tekst een enorme lifesaver zijn. Om te voorkomen dat je gaat letten op ieder klein woordje dat je moet zeggen, kun je beter kaartjes gebruiken met steekwoorden. Op deze manier kun je jezelf herinneren aan waar je over moet vertellen, zonder dat je je druk gaat maken over de exacte zin die je had bedacht. Door gebruik te maken van enkel steekwoorden komt je presentatie ook een stuk natuurlijker over, aangezien je niet letterlijk je tekst voorleest. Dit zorgt er weer voor dat je een stuk minder nerveus overkomt.
Denk aan je lichaamstaal
Als je zenuwachtig bent weet je vaak niet wat je met je armen en benen moet doen, laat staan met je handen. Je gaat wiebelen, friemelen en aan je haar zitten. Hierdoor kom je juist zenuwachtiger over. Let daarom tijdens het oefenen en het presenteren op waar jij je handen laat en hoe je gaat staan. Ga vooral niet met je armen over elkaar staan maar gebruik ze in jouw voordeel. Maak handgebaren en wijs dingen aan wanneer dit jouw verhaal versterkt. En weet je niet wat je met je armen moet? Laat ze dan kalm langs je lichaam hangen.
Trek iets aan waar jij je comfortabel in voelt
Een groot onderdeel van hoe jij overkomt op je publiek is hoe je voor de dag komt. Een geschikte outfit is dan ook een must. Zorg ervoor dat je er verzorgd en professioneel uitziet tijdens je presentatie, maar draag iets dat lekker zit en waar jij je zelfverzekerd in voelt. Zit die ene pantalon die je zo mooi vindt bijvoorbeeld net iets te strak en zit deze daardoor niet lekker? Dan merkt jouw publiek dat. Wanneer jij oncomfortabel bent, kom je ook zo over. Draag daarom iets dat niet afleidt van wat je aan het doen bent. Geen pijnlijke schoenen, kriebeltruien of te strakke jurkjes dus!
Kijk je publiek niet direct aan
Je hebt van weleens gehoord dat als je bang bent om in het openbaar te spreken, dat je het publiek voor moet stellen in hun ondergoed. Alhoewel dit voor sommige mensen vast werkt, is dit niet voor iedereen de oplossing. Zeker als je last hebt van anxiety is het niet bevorderlijk om over andere dingen na te denken tijdens je presentatie. Focus je daarom op één punt in de ruimte dat net iets hoger is dan de hoofden van jouw publiek. Een klok, een poster of een raam, het maakt niet uit. Door dit focuspunt lijkt het alsof jij je publiek aankijkt maar hoef jij jezelf niet te confronteren met zenuwslopend oogcontact.
Haal adem!
Dit klinkt natuurlijk ontzettend voor de hand liggend, maar voor veel mensen is het in dit soort situaties lastig om rustig adem te halen. Doe als voorbereiding wat ademhalingsoefeningen om jezelf volledig te kalmeren voordat jij je presentatie gaat geven. Onthoud ook tijdens het presenteren om rustig adem te halen. Praat rustig en haal tussendoor genoeg adem. Wanneer je te snel gaat praten en daardoor buiten adem raakt, kom je paniekerig over, en dat moeten we niet hebben. Dus herhaal het nog eens voordat je begint met praten: adem in, adem uit. Je kunt het!