Waarom AD(H)D bij vrouwen vaak later ontdekt wordt

Psyche & spiritualiteit door Romy

Bij ADHD denken veel mensen aan jongetjes die veel te druk zijn en niet stil kunnen zitten op een stoel. Maar er zijn genoeg meisjes die de diagnose ook krijgen. Maar die komt vaak veel later dan bij jongens. Hoe kan dat?

adhd

Meestal latere diagnose AD(H)D bij vrouwen

ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) is een aangeboren aandachtstekortstoornis, waarbij bepaalde processen in de hersenen anders zijn afgesteld. Volgens onderzoek wordt ADHD voor zo’n zeventig procent erfelijk bepaald. Het komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook zeker bij volwassenen. ADHD heeft een aantal kenmerken waaronder dat iemand vaak onrustig, chaotisch, impulsief en snel afgeleid kan zijn.

Bij volwassenen met AD(H)D is er geen sprake van hyperactief gedrag. Dat is de voornaamste reden dat de diagnose vaak later wordt gesteld. Het kan dan ook komen door onvoldoende voorzieningen en weinig begrip en steun in de kindertijd. De symptomen zijn dan misschien minder zichtbaar en men krijgt er later pas meer last van. Dat stelt Barbara Franke, hoogleraar moleculaire psychiatrie aan Radboudumc, in de Margriet.

Vooral bij vrouwen wordt AD(H)D over het hoofd gezien. Zo’n dertig tot vijfitg procent van de meisjes en vrouwen hebben AD(H)D, maar kwamen daar pas wat later achter. De AD(H)D uit zich bij vrouwen onder meer in stemmingswisselingen, depressie, druk praten en de vrouw richt zich vaker naar binnen.

Zijn er medicijnen?

Jazeker! Een bekend medicijn als ritalin geeft rust in het hoofd en helpt bij het concentreren. Onderzoek aan Radboudumc heeft duidelijk gemaakt dat mindfulness soms een werkzame aanvulling kan zijn op de reguliere ADHD-behandeling. Dat wordt momenteel nader onderzocht. Maar er zijn nog veel meer oplossingen, zoals een planning coach.

Vrouwen zijn sneller moe door AD(H)D

Vrouwen voelen zich vaak schuldig als dingen die de omgeving verwacht niet lukken. Jeugdpsychiater Peter Emmerich verklaart op de site van PsyQ, kenniscentrum bij psychische problemen, het verschil tussen mannen en vrouwen: “Bij meisjes is er meer intrinsieke motivatie om het goed te doen, ook in de puberteit. Dit maakt dat ze vaak compenseren of zelfs overcompenseren door heel erg te structureren.”

Ook staat er een uitleg op de site van Psychiater Sandra Kooij. Zij ziet veel vrouwen die pas hun diagnose krijgen als ze zijn opgebrand: “Ik zie hoogopgeleide vrouwen, enthousiast en perfectionistisch, maar aan het eind van hun latijn. Als ADHD’er kost het je nu eenmaal meer tijd om taken tot een goed einde te brengen. Daardoor gaan ze hard en veel werken. Door uitputting, weinig slaap en stress raken ze opgebrand. En pas dán zoeken ze hulp.”