Sleep anxiety: wat is het en hoe kom je er vanaf?
Sommige mensen vallen direct als een blok in slaap, terwijl andere meer moeite hebben om naar dromenland te gaan. Het kan zelfs zo erg zijn dat iemand echt niet durft te slapen. Sleep anxiety is geen pretje en ook niet gezond. Hoe zorg je dat je weer slaapt als een roosje?
Lees ook: Slaap lekker! Met je huisdier slapen is hartstikke goed voor je
Wat is sleep anxiety?
Mensen met sleep anxiety zijn bang om in slaap te vallen. Ze blijven liever wakker, omdat ze graag alert zijn. Na een enge horrorfilms liggen de meeste mensen te rillen in bed, maar iemand met sleep anxiety is altijd bang. Op een gegeven moment heb je gewoon echt geen zin om naar bed te gaan. Je hebt meer kans op sleep anxiety als je ook leidt aan insomnia, narcolepsie, Rusteloze Benen Syndroom, slaapapneu en slaapwandelen. Ook gaat de angst voor slapen vaak gepaard met mentale ziekten als een bipolaire stoornis, depressie, drugs- of alcoholverslaving en schizofrenie. Het maakt niet uit hoe oud je bent, sleep anxiety komt voor onder volwassenen, tieners en kinderen.
Waarom sleep anxiety ongezond is
Slaap is belangrijk voor een mens. De gemiddelde persoon komt zonder genoeg slaap de dag echt niet door. Je kunt je dus voorstellen dat sleep anxiety niet gezond is. Het kan inderdaad gezondheidsproblemen veroorzaken zoals obesitas, hartziekten, verminderde motivatie en een beschadigd immuunsysteem.
Sleep anxiety: zo kom je er vanaf
Mensen met sleep anxiety willen hier dus graag vanaf, maar hoe doe je dat? Het is niet makkelijk, maar er bestaan manieren om meer slaap te pakken.
Zoek de sleep anxiety trigger
Om van je sleep anxiety af te komen, moet je eerst weten waar het vandaan komt. Welke gedachten houden jou ’s nachts wakker? Als je dit weet, ga dan vervolgens na waarom ze je wakker houden. Wanneer je de sleep anxiety trigger ontdekt, weet je beter wat je hiertegen kunt doen.
Alleen maar positieve vibes
Nu je weet waar de sleep anxiety vandaan komt, is het alleen nog maar tijd voor goede gedachten. Positive vibes only! Leer jezelf aan om vooral te focussen op positieve gedachten. Denk bijvoorbeeld dagelijks na over de vraag: ‘Waar ben ik dankbaar voor?’ Als je met positieve gedachten de slaapkamer in gaat, ga je minder snel met negatieve gedachten naar bed. Dat blijkt uit een onderzoek van Journal of Psychosomatic Research. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar slaap je ook beter.
No stress!
Wat ook helpt tegen sleep anxiety is het verlagen van je stressniveau. Misschien heb je niet zo’n goede balans tussen werk en privé en werk je te vaak door. Let op je eigen grenzen! Zoek ook naar hobby’s om af en toe even je hoofd te legen.
Cognitieve Gedragstherapie
Blijkt je sleep anxiety zo hoog, dat je hier niet in je eentje vanaf komt? Kijk dan eens naar Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Deze training helpt je gegarandeerd van je sleep anxiety af. De training richt zich namelijk echt specifiek op het creëren van een beter slaapgedrag. Al helpt de CGT-training op zichzelf alleen, wanneer de sleep anxiety voornamelijk gaat over het ‘niet kunnen slapen’. Als de CGT-training op zichzelf niet genoeg is, haal er dan een dokter of slaapspecialist bij. Je kunt de therapie combineren met psychotherapie en/of een medicatie. Hopelijk slaap je daarna weer als een roosje.
Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: zo val je sneller in slaap