Lippen opspuiten: hoe gevaarlijk is het eigenlijk?
We zien steeds vaker vrouwen (en mannen) met opgespoten lippen. Van één milliliter voor een subtiele vergroting tot lippen die strak staan van de filler. Sommige mensen spuiten maar wat graag hun lippen op, maar welke risico's komen daarbij kijken?
Lees ook: Huh? De #FourDots make-uptrend op TikTok maakt je extreem benaderbaar
Hoe gaat het in zijn werk?
Don’t get me wrong, ik ben helemaal voor sleutelen aan je lichaam als dat je gelukkig maakt. Zolang je jezelf maar accepteert en het doet omdat jij er blij van wordt natuurlijk. Bij lipfillers wordt een soort gel in je lippen gespoten, welke gemaakt is van hyaluronzuur. Dit zuur komt al van nature in je lichaam voor en het lost dan ook vanzelf op. Je kunt ervoor kiezen om je lippen minimaal op te vullen, zodat je lippen weer stevig worden. Wil je echt dat ze er groter uitzien? Dan kun je voor meer filler gaan, zoals 1 of 2 milliliter. Je kunt daarbij het beste de arts om advies vragen, want je wilt (meestal) wel dat het natuurlijk oogt. Lang duurt de procedure trouwens niet, want je staat binnen een halfuur tot een uur alweer buiten.
Waar moet je op letten?
Na het opvullen moet je met enkele dingen rekening houden. Zo zullen je lippen een paar dagen gezwollen zijn, maar dit trekt met ongeveer een week weg. Sommige mensen krijgen last van kleine blauwe plekken, maar dat is niet bij iedereen zo. De eerste drie dagen kun je beter geen bezoekje brengen aan de sauna, sportschool of de zonnebank.
Niet permanent
Fillers zijn niet permanent. Je zult zo’n drie tot zes maanden plezier hebben van de filler. De filler zal steeds meer oplossen, tot het weg is. Ben je helemaal niet blij met je fillers en wil je direct terug naar hoe het was? Dat kan gelukkig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een enzym, waardoor de filler heel snel oplost.
Risico’s
Als je bij lipfillers voor te veel milliliter kiest, kan het al gauw heel onnatuurlijk ogen. Het is heel belangrijk om onderzoek te doen en bij een goede, gekeurde arts te gaan. Het is en blijft een cosmetische ingreep en daar moet je niet te makkelijk over denken. Bij zo’n ingreep kun je altijd te maken krijgen met bepaalde complicaties. Je kunt een infectie krijgen, een allergische reactie (kleine kans, maar altijd mogelijk), bloedklonters, bloeduitstortingen of zwellingen. In hele bijzondere gevallen wordt de filler hard. Dat was vroeger vooral het geval, toen permanente fillers werden gebruikt. Tegenwoordig worden alleen tijdelijke fillers gebruikt, dus die kans is gelukkig al een heel stuk kleiner. Kom je bij een kliniek terecht die toch permanente fillers gebruikt? Draai je dan direct om! In Nederland is het namelijk sinds 2015 verboden.
Beeld: iStock
Lees ook: Middenscheiding: bij deze gezichtsvormen staat het wel (en niet)