Becca (23) heeft één borst vanwege zeldzame aandoening

Psyche & spiritualiteit door Laura D

Het zou je maar gebeuren. Je ene borst is vier cupmaten kleiner dan de ander, maar de huisarts beweert dat je gewoon een laatbloeier bent. Dan blijkt dat je een bijzondere aandoening hebt. Deze zorgt ervoor dat je ene borst niet meegroeit. Het overkwam de 23-jarige Becca. Nu wil ze anderen inspireren met haar verhaal.

Lees ook: De verkeerde diagnose - Kankerdagboek #3

Poland Syndroom

Becca Butcher uit Engeland heeft het Poland syndroom. Dit betekent dat ze twee verschillende cupmaten heeft. Haar rechterborst is een D-cup, terwijl haar linker een kleine A-cup is. Becca heeft namelijk een aangeboren afwijking. Aan één kant van je lichaam zijn hierdoor sommige spieren onderontwikkeld. Het gaat vaak om de borst-, arm-, schouder- en handspieren. Het syndroom komt vooral voor bij mannen.

Verschillende borsten

“Ik had eerst helemaal niet door dat mijn borsten allebei een ander formaat hadden”, vertelt Becca in haar YouTube-video's. “Ik vond het niet nodig om een bh te dragen, totdat mijn andere borst ineens wel groter werd. Toen begon een vriendin ineens over dat ze verschil zag in mijn borsten. Alle bh’s die ik droeg zaten niet lekker. Ik ben ermee naar de dokter geweest, maar die zeiden dat het na mijn pubertijd wel goed zou komen. Ik hoopte elke dag dat ik op magische wijze ineens met twee gelijke boobies wakker zou worden. Maar dat gebeurde helaas niet…”

Google als redmiddel

Toch geloofde Becca na een tijdje niet meer dat haar linkerborst nog zou gaan groeien. “Ik besloot het maar aan Google te gaan vragen. Ik zocht op ‘one boob’ en kwam daar het Poland Syndroom tegen. Er zijn zo weinig mensen die het hebben, dat dokters vaak ook niet weten wat het is. Mijn dokter had er ook nog nooit van gehoord toen ik hem vertelde over de afwijking.”

Gratis boobjob

Het nationale gezondheidsstelsel van de UK bood haar een gratis boobjob aan, maar die wees Becca af. “Er werd me een gratis borstoperatie aangeboden om mijn linkerborst net zo groot als de rechter te maken. Dat wilde ik niet. Ik had niet het gevoel dat ik gefixt moest worden. Ik wilde vooral weten waarom ik zo ben zoals ik ben. Ik wil het niet veranderen, ik wil weten hoe ik ermee kan leven.”

YouTube

Becca hoopt dat ze vrouwen kan inspireren. Ze praat op social media open over de zeer zeldzame afwijking. “Ik dacht eigenlijk dat het een mannending was, dus ik praatte er eerst met niemand over. Totdat ik op mijn achttiende ineens dacht dat er vast meer meiden zijn die hetzelfde doormaken. Als ik erover vertel, zullen ze vast weten dat ze niet de enige zijn met hetzelfde probleem.” Becca besloot daarom een YouTube-video te maken waarin ze haar situatie uitlegt. “Zo hebben andere vrouwen niet het idee dat ze er helemaal alleen in staan.”

Gepest

Veel vrouwen luchten hun hart bij Becca. “Ze vertellen me dat ze nog nooit een relatie hebben gehad, omdat ze zich zo schamen voor hun ongelijke borsten. Ik vertel ze dan dat als iemand je niet mooi vindt om je borsten, ze je dan niet waard zijn. Dan is het niet de juiste persoon voor jou.”

Becca was vroeger zelf ook enorm onzeker over haar borsten: “Ik werd enorm gepest. Mijn klasgenootjes zeiden dat ik nooit liefde zou krijgen en dat niemand me ooit zou willen”. Gelukkig bleek dit allemaal niet waar. Becca heeft nu een lieve vriend die zich helemaal geen zorgen maakt om haar borstverschil.

Lees ook: Over narcisme: De vrouwelijke narcist