Wat is love bombing en hoe gevaarlijk is het?
Love bombing klinkt onschuldig, maar is het tegenovergestelde hiervan. Het lijkt namelijk alsof je een perfecte relatie hebt: je krijgt alle aandacht die je wil en wordt overspoeld met liefde. Jij staat centraal en je hebt het gevoel alsof die persoon altijd voor je klaarstaat. Klinkt goed, toch? Zou je denken. Misschien is het net iets té perfect…
Wat is love bombing?
Zodra je het wil afkappen, dropt diegene de zoveelste liefdesbom. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met love bombing. Het is een vorm van toxic liefde. Het lijkt lief: iemand die je overlaadt met schattige berichtjes en onverdeelde aandacht. Maar wat als diegene dit juist dit om je te manipuleren? Dan spreken we over lovebombing. De ander prijst je de hemel in om iets voor elkaar te krijgen. Je kan er daardoor je vraagtekens achter zetten of diegene wel echt meent wat hij of zij zegt.
Hoe herken je love bombing?
- Overtuigen en overhalen;
- Vrede behouden;
- Narcistisch gedrag;
- Gaat niet mee in jouw tempo;
- De persoon geeft je super veel andacht en verwacht dat ook terug. Reageer je niet snel? Dan wordt deze persoon 'boos';
- Je grenzen worden niet gerespecteerd;
- 'Ik kan niet zonder je' of 'We blijven voor altijd samen' worden in een extreem vroeg stadium uitgesproken;
- Deze persoon beschuldigt je van contact met anderen, terwijl jullie nog niet exclusief zijn.
Lees ook: Spider-webbing: wat houdt deze manipulatieve manier van daten in?
Overtuigen en overhalen
Die persoon met wie je net datet, doet er alles aan om jou ervan te overtuigen dat jij de ware bent. De woorden die diegene zeggen, raken je. Dan komt er ook nog bij dat die persoon opvallend zelfverzekerd is en er charmant uitziet, wat jouw hartje sneller doet kloppen.
Vrede behouden
Als je even een momentje voor jezelf of met je vrienden wil, dan vraagt een love bombing partner of date áltijd een verklaring: “Waarom kies jij voor hen en niet voor mij? Is het leuker zonder mij?” Die persoon is beledigd als je met je vrienden afspreekt. Deze persoon praat in op je schuldgevoel. Om een ruzie te vermijden, zeg je je afspraak met je vrienden af.
Narcistisch gedrag
Psychiater Dale Archer vertelt tegen Psychology Today dat een relatie draait om geven en nemen. Maar dit is bij love bombing totaal niet het geval. Het lijkt zo’n perfecte relatie, dat het gewoon ongezond is. Je bent een slachtoffer van emotioneel misbruik. “Het is een vorm van manipulatie,” aldus Dale. “Het komt vooral voor als je met een narcist of psychopaat datet. Diegene probeert jou te trainen in een bepaald gedrag en houdt alleen van je als je je zo gedraagt.”
Hoe spot je die persoon?
Het kan heel lastig zijn om iemand te spotten die love bombed, volgens Dale. Aan het begin van elke relatie is het spannend. Je voelt een gezonde spanning. Dale zegt: “Het is niet nodig om gelijk alarm te slaan als je het gevoel hebt dat het je even te veel wordt. Dat is volkomen normaal bij verliefdheid.”
Wel geeft Dale een waarschuwing: “Let goed op hoe snel alles gaat. Als diegene na de tweede date al een sleutel geeft van zijn of haar huis of hij na een maand al begint over trouwen… Dat is een red flag.” In deze soortgelijke gevallen is het niet normaal dat iets zó snel gaat, of dat diegene al jouw tijd opeist. Die persoon laat je geloven dat jullie voor elkaar gemaakt zijn en dat er totaal geen reden is om dingen rustig aan te doen.
Lees ook: love bombing: zo herken je het wanneer iemand dit doet
Type vrouw
Therapeut Perpetua Neo praat hierover tegen Business Insider: “Vrouwen die voor narcisten vallen zijn zelden passief. Vaak zijn ze juist ambitieus en bereiken ze veel. Ze zijn alleen te empathisch en gaan het gedrag van hun partner goedpraten. Hier maken narcisten dan weer misbruik van. Als je eenmaal slachtoffer bent geworden van love bombing, doe je alles om de lieve persoon op wie je verliefd bent terug te halen. Alleen die persoon bestond nooit, het was al die tijd een masker.”
Realisatie
“Het was voor die persoon slechts een transactie. Narcisten proberen uit elke situatie hun eigen voordeel te halen. Uiteindelijk voel je je gebruikt en heb je het gevoel dat je jezelf bent verloren in die relatie. Pas na een tijdje kun je alles duidelijk zien en heb je door dat die lieve woordjes, complimentjes en beloftes niet echt waren,” aldus Perpetua.
Voorkomen
Om deze nare situaties te voorkomen, kun je het beste gewoon je tijd nemen tijdens het daten. Dale zegt dan ook dat je het je gewoon rustig aan kan doen. “In het begin van een relatie moet je soms een stapje terug doen en bewust worden van je grenzen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het ook.”