Pasgeboren baby? Dit moet je weten over doorslapen

Kinderen door Sanne

Als kersverse ouder kun je de nachten waarin je zeven of acht uur achter elkaar sliep de eerste tijd wel gedag zeggen. Jouw kleine spruit slaapt de eerste maanden echt nog niet door. Maar wat is doorslapen precies en wanneer kun je eindelijk weer acht uur slapen als ouder?

pasgeboren baby doorslapen

Lees ook: 6 dingen die kersverse ouders niet kunnen laten

Wat is doorslapen?

Als je aan doorslapen denkt, dan denk je al gauw aan een lekkere nacht van minstens zeven tot acht uur. Bij een baby betekent ‘doorslapen’ iets heel anders. Doorslapen betekent dat je newborn na de laatste voeding rond middernacht tot de ochtendvoeding om ongeveer zes uur ’s ochtends blijft slapen. Dit betekent ongeveer vijf á zes uur achter elkaar dus. Bij de meeste baby’s gebeurt dit als ze vier á vijf maanden zijn, maar het kan ook eerder.

Wanneer slaapt mijn baby de hele nacht door?

Dit is een veelgestelde vraag wanneer je merkt dat je wallen een permanente look worden. Toch zal je vaak nog even geduld nodig hebben. Als je baby zes maanden is, begint hij of zij vaak met acht uur achter elkaar doorslapen. Wanneer je baby negen maanden aantikt, kan je baby vaak twaalf uur lang slapen. Je hebt dan niet alleen je eigen slaap terug, maar ook je avond. Dat wordt genieten.

via GIPHY

Tips die je kleine spruit helpen om door te slapen

Voor een baby is het belangrijk om een goede slaapomgeving te hebben, denk daarbij aan een fijn matras, rustige slaapkamermuren en een niet te warme, maar ook zeker een niet te koude omgeving. Daarnaast helpt het om een avondritueel te creëren. Doe geen drukke spelletjes voor het slapengaan en leg je baby op vaste tijdstippen in bed zodat er een slaapritme ontstaat. Maak je baby niet expres moe, omdat je misschien denkt dat hij of zij dan wel 's avonds zal doorslapen. Ook is het goed om regelmatig met je baby naar buiten te gaan. Het daglicht zorgt ervoor dat je baby het verschil tussen dag en nacht leert kennen. Wanneer het donker wordt, weet je baby sneller dat het tijd is om te slapen, mede doordat er meer melatonine wordt aangemaakt. Van dit stofje wordt je baby slaperig en valt hij of zij sneller in slaap. Good luck!

via GIPHY

Lees ook: Zoveel kost een baby in het eerste jaar