Kerst tapas: 7 heerlijke kleine gerechten
Helaas zit uiteten gaan met de kerst er dit jaar niet in. Gelukkig kunnen we er thuis ook iets gezelligs van maken. Nou kan je er natuurlijk voor kiezen om een uitgebreid driegangendiner op tafel te zetten, maar je kan het ook over een andere boeg gooien. Maak bijvoorbeeld allemaal kleine gerechtjes. Wij hebben hier wat inspiratie voor de lekkerste kerst tapas.
Lees ook: 8 x de lekkerste winterse cocktails
1. Gevulde champignons met geitenkaas
Ingrediënten:
- 8 champignons
- 125 gram zachte geitenkaas
- Een handje pijnboompitten
- 4 eetlepels pesto
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
- Maak de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Bestrooi nu de binnenkant met een klein snufje peper en zout en vul ze hierna met geitenkaas. Als laatste doe je er wat pesto op en bestrooi je ze met pijnboompitten.
- Doe de champignons nu 10 minuten in de oven op 200 graden.
2. Biefstuk bruschetta’s
Ingrediënten:
- 150 gram biefstuk
- 6 sneetjes stokbrood
- Een handje rucola
- Balsamico crème
- Een knoflookteentje
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- Olie
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
- Pak het stokbrood en besmeer deze met olie. Verhit ze vervolgens even op de grill zodat ze lekker knapperig worden. Wrijf nu het teentje knoflook over de bovenkant. Ondertussen bak je de biefstuk en voeg je peper en zout toe naar smaak.
- Leg de biefstuk in het aluminiumfolie zodat hij kan rusten. De bruschetta’s besmeer je nu met roomkaas. Vervolgens verdeel je de rucola eroverheen.
- Snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel deze over de bruschetta’s. Alleen nog wat Parmezaanse kaas en balsamico crème erop en je bent klaar.
3. Toast met makreel en rode bieten
Ingrediënten:
- 4 eetlepels yoghurtmayonaise
- 300 gram warm gekookte makreel
- 1 gekookte biet
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 8 sneetjes stokbrood
- 2 gepelde pistachenoten
- Peper
Bereidingswijze:
- Haal het vel van de makreel en verwijder het van de graat.
- De biet snijd je nu in hele dunne plakjes en deze snijd je weer in kleine reepjes. Meng deze nu met 2 eetlepels olijfolie, het citroensap en peper.
- Bak het stokbrood nu in een koekenpan met de resterende olijfolie. Zorg dat het aan beide kanten lekker knapperig wordt. De biet bestrooi je met de pistachenoten.
- Let nu de toastjes op de biet en verdeel de makreel. Garneer met yoghurtmayonaise en voeg peper toe naar smaak.
4. Mini quiches met roquefort
Ingrediënten:
- 1 pak bladerdeeg
- 20 cl crème fraiche
- 2 eieren
- 1 pakje roquefort
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
- Pak een kom en meng hier de room, eieren, peper en zout in.
- Verdeel nu de roquefort over de bakvorm en vul voor 2/3 met het ei-crème mengsel. Maak nu rondjes uit het bladerdeeg en plaats deze er bovenop. Druk rondom licht aan.
- Plaats de bakvorm nu voor 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven en bak op 180 graden.
5. Gevulde paprika met spinazie
Ingrediënten:
- 2 paprika’s
- 75 gram spinazie
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- Peper
- 1 sjalot
- Geraspte kaas
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Ondertussen snijd je de bovenkant van de paprika en verwijder je achtergebleven zaadjes.
- Snipper het sjalotje. Pak nu een kom en meng hier de spinazie met kruidenroomkaas en de peper in. Vul de paprika’s nu met het mengsel.
- Bestrooi de paprika’s met geraspte kaas en doe ze vervolgens 30 minuten in de oven.
6. Courgette pizza’s
Ingrediënten:
- 1 courgette
- Rode en groene pesto
- Geraspte kaas
- Verse basilicum
- Pijnboompitten
- Italiaanse kruiden
- Tomatenpuree
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op de grillstand. Ondertussen snijd je de courgette in plakjes.
- Verdeel de plakken nu in drieën. De eerste lading beleg je met rode pesto en basilicum. De tweede lading beleg je met tomatenpuree en geraspte kaas. De overgebleven courgette plakjes beleg je met groene pesto, pijnboompitten en Italiaanse kruiden.
- Leg de mini courgette pizza’s nu voor zo’n 5 minuten onder de grill.
7. Gazpacho
Ingrediënten:
- 5 trostomaten
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 4 takjes tijm
- 1 groentebouillonblokje
- 1 mespuntje chilipoeder
- 75 gram oude kaas
Bereidingswijze:
- Snijd de tomaten in vieren. De uiteinden van de komkommer snijd je eraf en vervolgens snijd je deze in grove stukken.
- Snijd de knoflook dormiddel en de bleekselderij grof. Rits nu de tijm.
- Pak een kom en mix de tomaten, komkommen, knoflook, bleekselderij, tijm, groentebouillonblokje en het mespuntje chilipoeder nu in een blender.
- Bestrooi de gazpacho vlak voor het serveren met de oude kaas.
Beeld: iStock
Lees ook: Inspiratie nodig? De lekkerste kerstrecepten vind je bij Jumbo