Sinterklaasgedicht maken: 6 tips voor het schrijven van een grappig gedicht
Het heerlijk avondje is weer gekomen, waar we al maanden over dromen. De tijd van cadeaus, gezelligheid en lekkernij. Dat maakt ons allen zo blij. Bij zo’n leuk avondje hoort een grappig rijm. Hoe dat in zijn werk gaat is nu niet langer meer geheim. Hieronder hebben wij zes tips in een overzicht, succes bij het maken van een grappig gedicht.
Lees ook: 6 tips voor het schrijven van een origineel sinterklaasgedicht
Wat maakt een sinterklaasgedicht grappig?
Bij sinterklaasavond hoort natuurlijk een leuk, maar vooral grappig sinterklaasgedicht. Het wordt pas gieren als je de eigenschappen van je lootje verwerkt in het gedicht. Je mag hierbij lekker overdrijven. Is je lootje altijd te laat, staat zijn of haar gulp vaak open of is het een echte blunderaar? Dit is dé kans hem of haar flink voor lul te zetten. Be warned, het gedicht moet grappig zijn en vooral niet (te) gemeen. Hoe ver je kunt gaan ligt ook aan wie het is. Je oude opa of jongere neefje afkraken is niet zo’n strak plan. Je wilt de sfeer wel gezellig houden want je moet nog de hele avond met elkaar vertoeven. Zorg dus voor de perfecte balans tussen complimentjes en grapjes.
Wat moet je vooral niet doen?
Vermijd sinterklaas clichés! ‘Sint zat eens te denken wat hij jou zal schenken’ is echt een no go. Voor een grappig sinterklaasgedicht wil je wat meer diepgang en creativiteit. We zijn niet allemaal dichters van oorsprong, maar probeer je rijm niet te kort te schrijven dan is de lol er al snel af. Je hoeft ook geen vier kantjes vol te pennen, want dan luistert niemand meer naar je grapjes. Wat je wel moet doen? We got you, we vertellen je alles in de zes tips hieronder voor het schrijven van een grappig sinterklaasgedicht.
Sinterklaasgedicht tip 1: Wie en Waarom
De eerste tip van de zes tips bij het schrijven van een grappig sinterklaasgedicht is het bedenken voor wie je het schrijft. Wat weet je al over deze persoon. Het kan helpen om een mindmap te maken. Zet de naam van de persoon in het midden en schrijf alles wat in je op komt op het papier. Denk aan eigenschappen (goed en minder goed), hobby’s, werk, blunders, huisdieren, anekdotes en gezamenlijke herinneringen.
Sinterklaasgedicht tip 2: Verlanglijstje
Als je mindmap klaar is, is het tijd om te kijken naar het verlanglijstje. Heeft hij of zij speciale wensen dit jaar? Welke cadeaus heb je gekocht? Neem dit mee in het sinterklaasgedicht. Als je getrokken lootje high heels met partnerprint vraagt, omschrijf je alle kenmerken van de hakken zonder ze daadwerkelijk te noemen. Het is harig, hoog, gevaarlijk, grote liefde, leuk voor een feestje en minder leuk na het feestje. Gegarandeerd dat dit lachbuien verzorgt voor jullie avond. Laat diegene maar broeden over het cadeau.
Sinterklaasgedicht tip 3: Puzzelen met woorden
Je hebt nu allemaal steekwoorden, kenmerken en het cadeau. Het is tijd om te puzzelen. Kijk welke woorden leuk zijn om bij elkaar in een zin te voegen. Is degene voor wie je het gedicht schrijft dol op fietsen en vraagt hij of zij een superluxe fietshelm? Koppel dat aan die ene keer dat deze persoon gevallen was van de fiets. Overdrijven mag! Door middel van de eigenschappen maak je het een origineel sinterklaasgedicht.
Sinterklaasgedicht tip 4: Hulpje
Kom je er niet uit hoe je de steekwoorden moet puzzelen of kloppen de zinnen niet? Geen man over boord, je kunt gebruik maken van een rijmschema. Het helpt je goede zinnen te maken. Wat zou het zonde zijn als niemand de grap snapt door je verkeerde zinsindeling… Oeps! Je zou bijvoorbeeld een ABAB-schema of een AABB-constructie kunnen gebruiken. A rijmt op A en B rijmt op B.
Sinterklaasgedicht tip 5: Het dichten verrichten
Misschien wel de lastigste tip van het schrijven van een grappig sinterklaasgedicht, rijmen…Wanneer je hebt bedacht welk rijmschema je gebruikt, wordt het al een stuk makkelijker. Trek je echt alle haren uit je hoofd en zit je al eeuwen te dubbel over rijmwoorden? Een rijmwoordenboek online is een handige tool. Je ziet kersverse woorden en maakt zo nieuwe zinnen. Easy peasy. Gebruik bij het maken van de zinnen de steekwoorden van je lootje en het verlanglijstje. Wil je helemaal out of the box? Maak een bijpassende grappige surprise.
Sinterklaasgedicht tip 6: Hardop
Last but not least van de zes sinterklaastips voor het schrijven van een grappig sinterklaasgedicht. Het hardop voorlezen van je gedicht. Wanneer je de zinnen hardop uitspreekt hoor je of de zinnen kloppend zijn en of de grapjes lekker over je tong rollen. Je zou ook aan een vriend of familielid (die natuurlijk niet aanwezig is bij sinterklaasavond) je gedicht kunnen testen. Zie je meteen of de rijm om te gieren is of dat je nog meer de clown kunt uithangen.
Lees ook: Yum! Deze nieuwe pepernotensmaak van Hema willen we proberen