Sinterklaas gedicht maken: de beste tips voor een origineel gedicht

Vrije tijd door Sanne

Ieder jaar zie je er weer tegenop om tegen een sinterklaas gedicht maken. Het kan je zelfs tot waanzin drijven. Het schrijven van een gedicht is ook geen kattenpis, maar je maakt het origineel door te schrijven over een grappige gebeurtenis. Je moet wel op tijd beginnen, maar gelukkig zitten we momenteel veel binnen. Met deze tips krijg jij vast een sinterklaas gedicht voor elkaar, maar onthoud: het gaat om het gebaar.

sinterklaasgedicht

Lees ook: Ai! Zoveel uren in je leven ben je kwijt aan series kijken

Begin op tijd met je sinterklaas gedicht maken

Niets is zo stressvol als last minute een gedicht in elkaar flansen.  De kwaliteit van het gedicht wordt er ook niet beter op. Begin daarom op tijd met het tikken van het gedicht zodat je deze nog enkele keren kan controleren. Bovendien heb je na een paar dagen dankzij een frisse blik nieuwe inspiratie.

Bedenk een thema voor je gedicht

Voor het bedenken van een thema moet je echt even gaan zitten. Ga eens na of degene voor wie je het gedicht schrijft iets bijzonders of grappigs heeft meegemaakt afgelopen jaar. Heeft hij zijn auto in de prak gereden of een verschrikkelijke date gehad? Dit is perfect om over te schrijven. Wil je een paar kantjes volschrijven? Dan kun je natuurlijk meerdere thema’s pakken. Wat ook handig is om te doen, is om de eigenschappen van deze persoon even op te schrijven. Zo maak je het gedicht echt persoonlijk.

Kies een rijmschema en houd deze aan

De meeste sinterklaasgedichten worden geschreven in het AABB rijmschema, dus zoiets als:

Jan heeft een druk leven,

Ondanks hij sporten heeft opgegeven.

Sinterklaas ging op pad voor een passend cadeau,

En nam hiervoor in Amsterdam de metro.

In dit voorbeeld rijmen de eerste twee regels op elkaar, evenals de derde en de vierde. Wanneer je het iets spannender wilt maken, kan je kiezen voor het rijmschema ABAB of ABCABC. Dit is moeilijker en vergt daarom meer tijd, maar het is wel een stuk origineler. Wil jij helemaal indruk maken op het sinterklaasgezelschap? Gebruik dan verschillende soorten rijm, bijvoorbeeld assonantie, binnenrijm of laat de woorden met dezelfde letter beginnen.

 

Gebruik een rijmwoordenboek en synoniemen

Zelf bedenken wat rijmt op het woord cadeau is lastiger dan je denkt. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Gebruik een (online) rijmwoordenboek. Zo kan je bijvoorbeeld Mick’s Rijmwoordenboek gebruiken of het rijmwoordenboek van Van Dale. Deze helpen je eenvoudig op weg naar het goede rijmwoord. Als je geen leuke rijmwoorden kunt vinden van bijvoorbeeld het woord ‘geven’, denk dan aan synoniemen zoals ‘schenken’ en ‘cadeau doen’. Door synoniemen te gebruiken, kun je soms betere rijmwoorden vinden.

Vermijd clichés in je sinterklaas gedicht

Sint zat eens te denken,

wat hij die Jan zou schenken

Hij hoopt dat dit cadeau bij je past,

en je daarmee blij verrast

Schrappen, die handel! Dit is echt niet origineel en ziet eruit alsof je geen moeite voor de persoon hebt gedaan. Jij wilt toch ook dat je een leuk origineel gedicht krijgt? Door middel van een goed thema kan je een gedicht eenvoudig persoonlijk maken. Gebruik geen gedichtengenerator, maar laat zien dat je er echt moeite in hebt gestoken.

Beter te kort dan te lang

Er is altijd wel iemand met een gedicht van acht kantjes. Langzaam maar zeker luistert niemand er meer naar en degene die het gedicht voorleest, heeft het op een gegeven moment ook wel gehad. Zorg er dus voor dat jouw gedicht niet te lang is. Vier of vijf coupletten van vier regels is lang genoeg.

 

Lees ook: Yum! Deze nieuwe pepernotensmaak van Hema willen we proberen!