8 x de lekkerste winterse cocktails
De zomer is ondertussen alweer een tijdje verstreken, maar dat betekent niet dat we nog steeds lekker kunnen genieten van cocktails. Daarnaast is het veel leuker om zelf je eigen winterse cocktail in elkaar te flansen! Met deze 8 heerlijke recepten ben jij de aankomende winter wel zoet.
Lees ook: Zo vind je op een veilige manier een sugardaddy
Laten we het normaliseren dat we ook tijdens de winterdagen af en toe eens een lekkere cocktail kunnen drinken. Er zijn namelijk genoeg lekkere recepten voor een winterse cocktail. Het mooiste is natuurlijk om deze te serveren in een mooi glas. Hieronder shop je de mooiste cocktailglazen:
1. Salted Caramel Espresso Martini
Dit heb je nodig (voor 1 martini):
- 30 milliliter wodka
- 40 milliliter espresso
- IJsklontjes
- 15 milliliter koffie- of karamellikeur
- 10 milliliter suikersiroop
- Bruine suiker
- Grof zout
Dit moet je doen:
- Maak de rand van het glas nat met wat water en dip het in wat bruine suiker en een beetje grof zout. Zo krijg je de ultieme smaak van salted caramel wanneer jij een slok neemt van jouw espresso martini.
- Meng vervolgens de wodka met de likeur, suikersiroop en espresso. Dit kun je mixen in een shaker of met een garde. Voeg er ondertussen nog wat ijsblokjes aan toe. Giet vervolgens het mengsel af in een vergiet, zodat de overgebleven ijsblokjes blijven liggen in het vergiet. Je salted caramel espresso martini is klaar!
- Ook lekker: serveer je martini met een bolletje vanille ijs en wat koffieboontjes. Yum!
2. Earl Grey Cocktail
Dit heb je nodig:
- 480 milliliter water
- 8 zakjes Earl Grey thee
- 2 eetlepels honing
- 30 milliliter gin
- 60 milliliter champagne
- IJsblokjes
- Suiker
- 1 limoen
Dit moet je doen:
- Breng het water aan de kook en laat de Earl Grey theezakjes hier 5 á 10 minuten in weken. Laat het even afkoelen en roer vervolgens de honing erdoorheen. Zet het vervolgens in de koelkast.
- Maak de rand van het glas nat met wat water en dip het in de suiker. Hierdoor krijg je een mooie suikerrand op het glas. Meng vervolgens het concentraat dat je net hebt gemaakt door de gin en een paar ijsblokjes. Giet dit vervolgens in het glas en vul wat bij met de champagne. Snijd de limoen in schijfjes en garneer de cocktail hier tot slot mee.
3. Gember en Munt Cocktail
Dit heb je nodig:
- 170 milliliter gemberbier
- 60 milliliter whisky
- 8 blaadjes munt
- IJsblokjes
Dit moet je doen:
- Meng het gemberbier met de whisky en de blaadjes munt. Haal na een tijdje de blaadjes munt eruit en voeg de ijsblokjes toe. Garneer de cocktail met een blaadje munt en je winterse cocktail is klaar!
4. Chai White Russian
Dit heb je nodig:
- 50 milliliter wodka
- 3 eetlepels Licor 43 Baristo
- 2-4 eetlepels Chai tea siroop
- 2-4 eetlepels verse slagroom
- Kaneelstokjes en kaneelpoeder
- IJsblokjes
Dit moet je doen:
- Doe de ijsblokjes in een glas en giet hier de Licor 43 Baristo, wodka en Chai tea siroop overheen. Schenk hier vervolgens de verse slagroom overheen en mix dit voorzichtig doorelkaar. Garneer met wat kaneelpoeder en kaneelstokjes. Lekker!
5. Sinaasappel Brûlée Cocktail
Dit heb je nodig (voor 2 glazen):
- 1 sinaasappel
- Suiker
- Snufje zout
- 360 milliliter appelcider
- 120 milliliter sinaasappelsap
- 90 milliliter bourbon
- 45 milliliter amaretto
- 4-6 druppeltjes angostura bitters
- IJsblokjes
Dit moet je doen:
- Snijd de sinaasappel in schijfjes en besprenkel deze met wat suiker. Verwarm vervolgens een koekenpan en bak hierin de sinaasappelschijfjes - met de kant waar het suiker op zit - tot ze beginnen te karameliseren. Meng voor de suikerrand wat suiker met een snufje zout en maak de rand van het glas nat met wat sinaasappelsap. Dip de rand in het suiker-zoutmengsel.
- Meng de appelcider, sinaasappelsap, bourbon, amaretto, angostura bitters en ijsblokjes door elkaar in een blender of shaker. Verdeel dit over de glazen en garneer de cocktail met een gekarameliseerd sinaasappelschijfje.
6. Santa Clausmopolitan
Dit heb je nodig (voor 4 glazen):
- 250 milliliter wodka
- 375 milliliter cranberrysap
- Kristalsuiker
- 60 milliliter triple sec
- 60 milliliter vers limoensap
- 125 gram verse cranberry's
- 1 limoen
- IJsblokjes
Dit moet je doen:
- Snijd de limoen in schijfjes en ga met 1 limoenschijfje over de rand van het glas zodat het vochtig is. Dip vervolgens het glas in de kristalsuiker zodat je een randje hebt. Meng de wodka, ijsblokjes, cranberrysap, de triple sec en een beetje limoensap toe. Schud dit in een shaker of meng dit in een mixer tot het is gemengd. Garneer de cocktails met wat cranberry's en een limoenschijfje.
7. Appel Ginger Mocktail
Dit heb je nodig (voor 4 glazen):
- 1 appel
- 1 fles ginger ale
- Kaneelpoeder en kaneelstokjes
- IJsblokjes
- 1 fles pure appelsap
Dit moet je doen:
- Snijd de appel in dunne plakken en bestrooi deze met een beetje kaneelpoeder. Vul de glazen vervolgens met wat ijsblokjes en schenk hier wat appelsap overheen.
- Vul dit aan met wat ginger ale. Garneer de cocktails met 2 kaneelstokjes en nog wat plakjes van de appel.
8. Stoofpeer Martini
Dit heb je nodig:
- 30 milliliter whisky
- 15 milliliter port
- 45 milliliter sap van de stoofpeertjes
- Halve stoofpeer
- Steranijs
- Kaneel
- Zoethout
- 1 citroen/limoen
Dit moet je doen:
- Doe de stoofpeersap in een glazen pot die je af kunt sluiten. Voeg hier wat steranijs, zoethout en kaneel aan toe. Voeg hierna ook de whisky en port er aan toe. Snijd een citroen of limoen doormidden en voeg een beetje sap hiervan ook toe aan het mengsel.
- Roer het een beetje door elkaar en laat de cocktail voor ongeveer 2,5 uur in de koelkast staan. Garneer de cocktail met het halve stoofpeertje en je bent klaar. Dat wordt genieten!
Lees ook: VIDEO: zo wordt je lauwe drankje in 2 minuten ijskoud