Dit is hoeveel Nederlanders vreemdgaan
Vreemdgaan: het hoort niet, maar toch gebeurt het. Als je in een leuke relatie zit, moet je er niet aan denken dat je partner buiten de pot pist. Toch kan het je overkomen of... misschien ga je zelf wel de mist in. Eén ding is zeker: je bent niet de enige. Hoeveel Nederlanders gaan eigenlijk vreemd?
Lees ook: Vreemdgaan: wel of niet vertellen?
Man versus vrouw
Psycholoog Henk Noort deed onderzoek gedaan naar hoe vaak Nederlanders vreemdgaan. Hij ondervroeg 1.700 heteromannen en vrouwen via een internet enquête. Wat blijkt: 27% van de vrouwen en 25% van de mannen is wel eens vreemdgegaan. Wow!
Korreltje zout
Een belangrijke kanttekening bij deze cijfers: het onderzoek dateert uit 2005. Helaas is dit het laatste grootschalige onderzoek naar vreemdgaan onder Nederlanders. Met de komst van Tinder en Second Love-achtige ‘diensten’ kan het percentage anno 2019 veel hoger liggen. Naast dat het onderzoek bijna 15 jaar oud is, zijn er ook andere redenen om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gegevens. Het aantal ondervraagden is relatief weinig. Het is dus niet representatief voor een land waarin destijds ruim 16 miljoen mensen woonden. Daarbij kan het verschillen wat er onder vreemdgaan verstaan wordt. Ga je alleen vreemd bij een seksuele ervaring of ook als je met iemand zoent of pikante berichtjes uitwisselt?
Gevoelig onderwerp
Vreemdgaan is voor velen een gevoelig onderwerp. Er rust nog steeds een taboe op overspel. Als mensen vreemdgaan, schreeuwen ze het nou eenmaal niet van de daken. Ook tegen onderzoekers zijn respondenten voorzichtig in wat ze vertellen over hun (mogelijke) slippertjes.
Seksuologe Eveline Stallaart vindt dat we onderzoeken over vreemdgaan niet te serieus moeten nemen. "Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen in de praktijk, dan denk ik dat 1 op de 10 mensen vreemdgaat,’’ zegt Eveline Stallaart tegen De Telegraaf.
Hoeveel mensen er precies vreemdgaan, is dus lastig te zeggen. Vreemdgaan is en blijft een mysterieus onderwerp. Wat we precies moeten geloven weten we dus niet en misschien is dat maar beter.