Wat moet je doen als je hond verlatingsangst heeft?
Onze trouwe viervoeters gaan door het vuur voor ons en wij voor hen. Natuurlijk zouden we het liefst 24/7 bij onze doggos zijn, maar dat kan helaas niet. Er zullen altijd momenten zijn dat je hond even alleen moet zijn. De ene hond trekt dat beter dan de ander. Sommige hebben zelfs verlatingsangst en blaffen de hele buurt bij elkaar zodra jij de deur achter je dichttrekt. En als je pech hebt, zet hij het hele huis op stelten. Vervelend voor jou en voor je huisdier. Heeft jouw hond verlatingsangst? Dit kun je doen.
Lees ook: De reden waarom een huisdier hebben ons gelukkig maakt
1. Opbouwen
Het is belangrijk om het alleen zijn rustig op te bouwen. Begin door hem een kwartiertje in een kamer alleen te laten. Bouw dit langzaam op naar langere periodes. Ga vervolgens de deur uit voor korte tijd en breid dit langzaam uit. Als het niet mogelijk is vanwege een drukke baan, zou je een buurvrouw, ouder of goede vriend(in) kunnen vragen of hij of zij overdag komt knuffelen met je hondje.
2. Komen en gaan
Natuurlijk geeft het een fijn gevoel als je viervoeter vrolijk op je afrent bij het thuiskomen, maar bij een hond met verlatingsangst kun beter niet té enthousiast reageren. Zo bevestig je dat het thuiskomen een unieke situatie is, terwijl het eigenlijk heel normaal is. Dit geldt ook als je het huis verlaat. Zeg dus niet overdreven gedag tegen je hond als je weggaat. Komen en gaan is heel gewoon, dus als jij je normaal gedraagt zal je hond dit uiteindelijk begrijpen. Let op: negeer de hond niet volledig, dit zorgt juist voor meer stress.
3. Doe eens gek
Wanneer wij de deur uitgaan, hebben we een vaste routine. Eerst doen we onze schoenen aan, dan volgt de jas en je tas. Je hond heeft dit feilloos door. Zodra jij je schoenen pakt, wordt hij al onrustig en wanneer hij het gerinkel van je sleutels hoort, slaat de paniek toe. Verbreek deze routine om de verlatingsangst te verminderen. Pak meerdere keren per dag je jas, schoenen of sleutels zonder daarna weg te gaan. Stap bijvoorbeeld in je schoenen en plof vervolgens neer op de bank. Zo zal je hond deze handelingen niet meer associëren met het weggaan van zijn baasje.
4. Afleiding
De meeste huisdieren slapen veel als hun baasje weg is, maar een hond met verlatingsangst zal geen oog dichtdoen. Leid hem af met eten voordat jij weggaat. Vertel hem dat hij op zijn plaats moet liggen. Als hij gehoorzaamt, dan geef je iets lekkers als beloning. Zo kan hij jouw vertrek met iets positiefs associëren.
5. Straffen
Het is vervelend als je na een lange werkdag thuiskomt en je hond er in het huis een puinhoop van heeft gemaakt. Het laatste wat je dan moet doen is boos worden en straffen. Op deze manier pak je alleen maar de gevolgen van verlatingsangst aan en niet de oorzaak. Je hond zal dus nog steeds angstig zijn en hiermee is het probleem niet opgelost.
De verlatingsangst zal niet binnen een weekje verdwenen zijn. Blijf consequent en heb geduld. Zie je geen verbetering? Het is ook mogelijk om een professionele hondentrainer in te schakelen.
Lees ook: Dit huisdier past het beste bij jou volgens je sterrenbeeld