Zo schrijf je een geboorteplan
Een bevalling kun je niet plannen, maar je kunt wel het een en ander voorbereiden. Je kan alvast nadenken over waar en hoe je wilt bevallen. Wat bij je past is heel persoonlijk. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen idee bij hun bevalling en daarom kan een geboorteplan helpen bij een goede voorbereiding.
Lees ook: 26 dingen die nieuwe moeders (gaan) herkennen
Wat is een geboorteplan?
In een geboorteplan schrijf jij samen met je partner wat je ideeën, voorkeuren en wensen zijn voor de bevalling. Natuurlijk kun je hier geen droombevalling mee opeisen maar het is een goede manier om helder te krijgen wat je belangrijk vindt.
Waarom is een geboorteplan nodig?
Het opstellen van een geboorteplan helpt je ook je eigen angsten te formuleren. Ook is het een houvast voor zorgverleners bij onvoorziene omstandigheden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw vaste zorgverlener niet aanwezig kan zijn bij de bevalling. In dat geval schept het geboorteplan duidelijkheid aan de vervangende zorgverleners. Bespreek, voordat je met het geboorteplan aan de slag gaat, je wensen met je verloskundige. Het is handig om te weten of je wensen wel haalbaar zijn en dat er zoveel mogelijk aan kan worden voldaan.
Zo schrijf je het geboorteplan
Hieronder volgt een voorbeeld van wat je in het geboorteplan kunt opnemen.
- Waar wil je bevallen?
- Begeleiding – Wie wil je bij de bevalling aanwezig hebben (Partner, familie, je beste vriendin?)
- Hoe wil je bevallen? (Bad, bed, baarkruk?)
- Ziekenhuis – Stel jezelf onder andere een aantal vragen: Hoe sta je tegenover ingeleid worden? Een keizersnede? Hoe denk je over pijnbestrijding? Hoe denk je over medische ingrepen, zoals inknippen en het gebruik van een vacuümpomp?
- Na de bevalling – Wie knip de nagelstreng door, ga je borst- of flesvoeding geven?
- Andere wensen – Heb je nog andere wensen die hierboven nog niet benoemd zijn? Schrijf ze op!
Probeer het geboorteplan te beperken tot max. twee A4’tjes. Besef dat er in een geboorteplan niks 100% vast staat. Je kan altijd van gedachten veranderen. Zorg dat je het geboorteplan met je partner deelt. Print ruim voor je uitgerekende datum een kopie uit en stop deze bij de vluchtkoffer.
Lees ook: Wat wordt de rol van je partner tijdens de bevalling?