Zo word je minder verslaafd aan social media

Vrije tijd door Valérie

Doelloos scrollen door je Facebook- of Instagram-feed en na twee uur met een nutteloos gevoel achterblijven. Vind je social media steeds minder leuk worden en blijf je het toch úren gebruiken? Jep, je bent verslaafd. Dit zijn signalen dat je misschien eens moet minderen. Zo pak je dat aan. 

verslaafd social media

Lees ook: Dit zijn de leukste festivals van het najaar 2019

via GIPHY

Niet stoppen maar minderen 

Bij een verslaving lijkt de beste oplossing altijd rigoureus stoppen met al het gebruik ervan. Social media zijn ontworpen om verslavend te zijn, zodat je blijft kijken én gaat consumeren. Hoe meer je het gebruikt en advertenties laadt, hoe meer het bedrijf erachter verdient. In plaats van helemaal te stoppen, is het handig om aan te leren dat jij social media gebruikt en niet dat social media jou gebruiken.

Schermtijd

Het is een goed idee om eens te kijken waar jouw waardevolle tijdsbesteding precies naartoe gaat. De ‘schermtijdfunctie’ op de iPhone geeft je inzicht in welke apps je het vaakst gebruikt en ook hoeveel tijd je er gemiddeld per dag op zit. Wees gewaarschuwd: dat kan confonterend zijn.

Waar wil je naar kijken?

Back in the day werden social media gebruikt voor het sociale aspect: communiceren met andere mensen. Denk aan bijkletsen via MSN en krabbelen via Hyves. Veel mensen gebruiken social media nu veel meer als bron van nieuws, entertainment en informatie. Wanneer heb je voor het laatst een échte statusupdate van een Facebook-vriend gelezen?

Social media zijn een bodemloze put geworden van informatievoorzieningen. Hoe meer pagina’s je volgt, des te meer informatie krijg je voorgeschoven. Vervolgens staan er gerelateerde artikelen, video's en gepersonaliseerde advertenties klaar om je aandacht trekken. Maar is deze informatie nou echt belangrijk voor je en onmisbaar in je leven? Word je er gelukkig van?

Een manier om minder vatbaar te worden voor deze verleidingstactieken, is door terug te gaan naar de basis: het volgen van mensen die je (regelmatig) face-to-face ontmoet. Probeer bij het ontvolgen van pagina’s en personen bij jezelf te denken: word ik blij van het volgen van deze mensen, of maakt het me juist onrustig?

Wil je op de hoogte blijven van entertainment en nieuwsberichten? Dan is het wellicht handig om een andere vorm van entertainment te gebruiken. Het lezen van blogs (dus niet via Instagram!), boeken of het luisteren van podcasts zijn een stuk minder verslavend dan social media zoals Facebook, Twitter en Instagram. En je haalt er vaak meer positieve energie uit.

Notificaties aanpassen

Vind je het belangrijk om toch op de hoogte te blijven door middel van social media? Dan kun je er ook voor kiezen om je notificaties slimmer in te stellen op je smartphone. Hierdoor krijg je niet van elke melding een notificatie (lees: afleiding). Stel notificaties in voor de belangrijkste dingen, zoals:

  • Wanneer iemand jou in een bericht tagged
  • Wanneer iemand jou direct noemt
  • Wanneer iemand iets post op jouw pagina
  • Wanneer iemand een reactie achterlaat op een bericht van jou
  • Wanneer een vriendin een belangrijk bericht plaatst

Met dit stappenplan hoef je niet telkens een app te openen. Wanneer je een (voor jou) belangrijk bericht ontvangt, krijg je vanzelf een notificatie. 

App’s verwijderen van je telefoon

Het verwijderen van social media-apps zoals Facebook en Instagram van je telefoon geeft rust. De verleiding is een stuk minder groot om te kijken wanneer je geen notificaties ontvangt. Ook staan de apps minder prominent in beeld, waardoor je minder in verleiding wordt gebracht om te kijken. Je zult vanzelf merken dat je het niet mist.

Wil je toch een keer kijken, dan moet je je internetbrowser openen om zo door de social media heen te scrollen. Dan kost een paar stappen extra, waardoor je niet om de haverklap gaat kijken.

via GIPHY

Lees ook: Dit moet je weten voor je dertigste