Is seks als je zwanger bent gevaarlijk voor de baby?
Dé brandende vraag voor zowel mannen als vrouwen op het gebied van zwangerschap. Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor je baby? De grootste angst is vaak dat de man het kindje een 'opstootje' zou kunnen geven. Hoe (on)gevaarlijk is seks als je in verwachting bent?
Lees ook: De leukste uniseks babynamen: dit zijn ze!
De beschermers van jouw baby belly
Geen zorgen, jullie kunnen gerust seks hebben. Het is niet mogelijk dat je partner de vrucht beschadigt door een potje seksen. Ook is er geen verhoofd risico op een miskraam. Je baby ligt namelijk veilig in het coconnetje van jouw buik en wordt beschermd door:
- Het vruchtwater
- De placenta
- De baarmoeder
- De vliezen
De placenta en het vruchtwater beschermen je ongeboren kindje voor gevaren van buitenaf. Een slijmprop zorgt ervoor dat je baby is afgesloten van de buitenwereld. De eerste 7 à 8 maanden van je zwangerschap kan sperma geen infectie bij je baby veroorzaken. Door de bescherming van de vliezen kunnen zaadcellen en bacteriën niet bij je kleintje in de buurt komen. Wanneer de vliezen breken (na 7e of 8e maand) vervalt deze natuurlijke bescherming.
Wanneer je beter niet kunt seksen tijdens je zwangerschap
Hoewel seks op zich dus geen kwaad kan, zijn er wel een aantal situaties waarin het beter is om niet te seksen. Pas op met sexytime bij deze momenten/situaties:
- Je vliezen zijn gebroken. Wanneer je vliezen zijn gebroken vervalt de natuurlijke beschermlaag voor je baby. In het goede geval ga je snel bevallen. Wel ben je gevoelig voor infecties wanneer je vliezen zijn gebroken, seks is daarom geen goed idee.
- Je hebt last van bloedverlies. Bloedverlies hoeft in de meeste gevallen niks te betekenen, maar check altijd bij je verloskundige waar het bloedverlies vandaan komt. Heb je weer zekerheid en is alles goed? Dan kunnen jullie weer lekker van bil gaan.
- Je partner heeft een soa. Dit hoop je natuurlijk nooit mee te maken. Maar vooral tijdens een zwangerschap is dit gevaarlijk. Niet alleen jij, maar ook je baby kan een soa krijgen. Zelfs als je een condoom gebruikt, kan de aandoening via huidcontact overgedragen worden. Regelmatig een SOA-test doen kan daarom nooit kwaad.
- Je hebt weeën voor de 37e week. Wanneer je op het punt staat om te bevallen, kan het hebben van seks de bevalling voorspoedigen. Als je weeën hebt voor de 37e week is je baby nog niet helemaal voldragen. In plaats van vrijen is het daarom verstandiger om naar de verloskundige of gynaecoloog te gaan om geen risico’s te nemen.
- Vanwege advies van een professional. Wanneer je verloskundige of gynaecoloog heeft gezegd dat het in jouw specifieke situatie beter is om geen seks te hebben tijdens je zwangerschap, is het beter om ernaar te luisteren. Je kunt wel navragen of dit geldt voor alle seksuele handelingen. Seks is immers meer dan alleen penetratie.
Is het prettig om te seksen?
Ondanks dat seks dus (bijna) geen gevaar is voor de baby, is het ook belangrijk om met jezelf rekening te houden. Heb je überhaupt wel zin? Je behoefte aan seks kan per trimester verschillen. In het eerste trimester kan je hoofd er totaal niet naar staan vanwege de vele zwangerschapskwaaltjes. In het tweede trimester kan je door hormonale oplevingen juist veel zin hebben. In het laatste trimester kan je libido weer dalen, omdat je dan aan het einde van je zwangerschap zit. Je hebt waarschijnlijk extra lichamelijke ongemakken, een grote toeter die in de weg zit én je maakt je druk om andere dingen: je bevalling kan elk moment gaan beginnen!
Vind jij het prettig om seks te hebben tijdens je zwangerschap?
Lees ook: Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?