Waarom je sneller snaait als je je verveelt (en hoe je het voorkomt)
Zucht... Je hebt je favo serie afgekeken en geen idee wat je nu met je tijd aanmoet. Terwijl je zit te dubben over je volgende move betrap je jezelf prompt dat je armdiep in een zak chips zit. Hoe komt het toch dat we altijd naar ongezond eten grijpen als we ons vervelen? Nou, dat valt eigenlijk best simpel te verklaren.
Stimulans voor het brein
Onze hersenen hebben continue stimulansen nodig. Als je je verveelt, betekent het dat je hersenen niet gestimuleerd worden en daardoor voel je je ongemakkelijk. Daar willen we zo snel mogelijk vanaf en de makkelijkste manier om dat te doen is, jawel, eten. Beter gezegd: ongezond eten.
Junkfood zorgt voor een razendsnelle dopamine-aanmaak in de hersenen. Het beloningssysteem in je hersenen wordt vliegensvlug getriggerd, waardoor je je instant goed voelt. Een rauwe stengel selderij geeft niet hetzelfde effect, waardoor je hier ook geen trek in hebt als je je verveelt. Nog meer slecht nieuws: dopamine werkt verslavend, waardoor je niet één chippie eet, maar die hele zak direct leeg moet. Lekker dan.
Foei voorouders
Maar hoe komt dat toch, dat vet en suiker de dopamine-aanmaak in ons lijf stimuleert? Dat stamt helemaal terug naar de prehistorie. Het zijn onze voorouders die het voor ons verpest hebben. Voor hen was vettig en zoetig eten namelijk superzeldzaam. Om ervoor te zorgen dat ze daar toch gretig naar op zoek zouden gaan, heeft ons lichaam een slim beloningssysteempje bedacht. Zie het als een schouderklopje voor het vinden van belangrijke voedingsstoffen.
Helaas krijgen we tegenwoordig veel te snel en gemakkelijk vet en suiker binnen. Hard hoeven we daar allang niet meer voor te werken. Je steekt gewoon je arm in een zak chips en voilá, je wordt beloond door een geluksstofje in je brein. Helaas word je ook getrakteerd op een extra vetrol en een flinke dosis aan cholesterol...
Zo stop je ermee
Dus, hoe stop je met ongezond eten uit verveling? Dat is lang zo makkelijk niet, omdat ongezond eten ons nu eenmaal een heerlijk gevoel geeft. Zeker op verveelmomenten, wanneer je hersenen hunkeren naar voldoening. Dat is dan ook wat je moet aanpakken: de verveling zelf.
Verveel je je? Zoek een andere manier om je brein te stimuleren. Ga een rondje lopen, pak wat frisse lucht of schakel over op een andere taak. En wil je naar eten grijpen? Vraag je dan af of je écht trek hebt. Of dat je brein gewoon een spelletje met je speelt.
Lees ook: Op deze momenten kun je beter géén water drinken
Beeld: iStock