De gezondste theesoorten

Eten door Laura

Een kop thee is altijd een betere keuze dan een glas cola of cappuccino, dat is een feit. Toch is de ene theesoort gezonder dan de andere. En dan tellen we die twee suikerklontjes of eetlepel honing extra niet eens mee, natuurlijk. Welke thee kun je het beste kiezen als je zorgeloos wil theeleuten?

gezondste thee soorten

Lees ook: Na het eten nog een hongerig gevoel? Dat kan hierdoor komen (en zo kom je ervanaf)

De gezondste theesoorten

Van Earl Grey tot jasmijnthee, er zijn wel tientallen soorten thee. Toch is niet elke 'thee' daadwerkelijk... thee. Huh? Nou, dat zit zo. De Camellia sinensis is de theeplant. Theebladeren worden hiervan geplukt en hiermee wordt thee gemaakt. Alleen thee die gemaakt is van deze plant mag zich 'echte thee' noemen. Kamillethee, rooibosthee of kruidenthee is dus geen echte thee. Zwarte, groene, witte en Oolong thee zijn dat wel. Deze behoren dan ook tot de gezondste theesoorten.

Zwarte en groene thee

Zwarte of groene thee behoren tot de gezondste theesoorten omdat ze veel bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten) bevatten. Dagelijks drie koppen (of meer) drinken helpt om de bloeddruk te verlagen en verkleint als gevolg de kans op een beroerte. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zwarte thee kent verschillende smaken, zoals English breakfast, Engelse melange, Earl Grey. Ook zijn er diverse vruchtensmaken, denk aan: sinaasappel, aardbei of bosvruchten. Groene thee is er in diverse variaties, bijvoorbeeld groene thee met citroen, munt of cranberry. 

Witte thee

Ook witte thee komt van de Camellia sinensis en is net zo gezond. Sommige thee-experts denken dat witte thee nog gezonder is, omdat deze onbewerkt is en relatief weinig cafeïne bevat. Net als de groene en zwarte zussen bevat witte thee enorm veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken. 

Theïne-vrije thee

De hele dag theeleuten wordt overigens afgeraden. In de gezondste theesoorten zit namelijk ook cafeïne, wat vochtafdrijvend werkt. Drink naast thee dus ook veel (plat) water. Overigens zijn er wel speciale cafeïne-vrije theesoorten te koop.

Cafeïne per theesoort:

Zwarte thee: 40 mg
Groene thee: 25 mg
Witte thee: 20 mg
Kruidenthee: 0 mg
Rooibosthee: 0 mg

Gemberthee

Ondanks dat gemberthee geen 'officiele' thee is, is het wel harstikke gezond. Je maakt het door stukjes gember in gekookt water te laten trekken. Het verbetert je spijsvertering, doorbloeding en imuumsysteem. Daarnaast zorgt het voor een frissere adem, minder stress en een gekalmeerde maag. What's not to love?

Geen gezonde theesoorten

Theesoorten die niet van de echte theeplant komen, zijn vaak mengsels van kruiden, bloemen en/of vruchten. Vaak zijn ze minder gezond, maar het hoeft niet per se. Je kunt gerust een kop rooibosthee, kamillethee of brandnetelthee nuttigen. Let wel op bij zoethoutthee of sterrenmix. Drink het niet te vaak of te veel, want het kan de bloeddruk verhogen. In anijs- en venkelthee kunnen aromastoffen (plantengifstoffen) bevatten, dus drink dit ook met mate. Ook de afslanktheeën die je veel ziet op Instagram zijn bad news. Ze zitten vaak vol stoffen die levensgevaarlijk kunnen zijn, zo waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit enkele jaren geleden. Dus ga voor veilig en gezond: groene, witte, zwarte en gemberthee.

Lees ook: S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?