Feline (30) is hoogsensitief: ‘Het is net alsof je een extra skill hebt’
HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon en in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten gaat het hier niet om een huilebalk, aansteller of dramaqueen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een zogezegde ‘HSP’er’. Sommigen komen er pas jaren later achter. Zo ook de 30-jarige Feline Beuming. Na een traumatische jeugd en daaropvolgende zware periode kon ze haar hoogsensitiviteit vier jaar geleden omarmen: "Ik verloor vriendschappen, liefde en mijn gezondheid".
Lees ook: Esther (46) ontdekte een jaar geleden dat ze autisme heeft: ‘Het kwartje viel eindelijk’
Wat houdt HSP in?
Hoogsensitiviteit is niet in hetzelfde hokje te stoppen als de AD(H)D of dyslexie. Het is namelijk geen aandoening.of stoornis Je kunt je laten testen bij een psycholoog of via een online test, maar een officiële diagnose bestaat niet. Eigenlijk moet je vooral zelf de conclusie trekken of je inderdaad een Hoog Sensitief Persoon bent.
Feline kwam er vier jaar geleden, met behulp van testen en psychologen, achter dat ze hoogsensitief is. “Ik heb het pas later in mijn leven ontdekt en kunnen toegeven. Ik merkte vanaf jongs af aan dat ik anders was dan de rest, maar ik durfde het niet te onderzoeken uit de angst om gepest te worden. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de psyche en alles wat met gevoel te maken heeft. Wanneer ik in een ruimte ben, voel ik de sfeer heel sterk aan. Ook voel ik heel goed aan wat een ander nodig heeft, nog voordat hij of zij dat zelf doorheeft. Als je hoogsensitief bent neem je het gevoel van een ander over. Het is alsof je het gevoel zelf hebt.”
Valkuilen versus voordelen
“Ik heb gaandeweg moeten leren onderscheiden wat ik zelf voelt en wat een ander voelt. Het kan zwaar zijn als je niet weet hoe je hiermee moet omgaan. Sinds een aantal jaar kan ik het steeds beter onderscheiden: dit is jouw emotie, dit is mijn emotie. Daarbij voel ik zoveel dat het ook veel energie van me vraagt. In het begin was het lastig accepteren, maar inmiddels ben ik juist blij dat ik een HSP’er ben. Ik kan het geen gave noemen, maar het is net alsof je een extra skill hebt.”
Het betekent overigens niet dat je een stil muisje bent als je hooggevoelig bent. De ene HSP’er is de ander niet. "Je hebt introverte en extraverte hooggevoelige personen. Ik was vroeger een verlegen kind, maar inmiddels ben ik meer extravert dan introvert.”
Seksueel geweld
“Het begin van mijn jeugd was stabiel, maar daarna werd het zwaar. Mijn ouders gingen scheiden toen ik 14 jaar was. Mijn moeder ging bij ons weg en ik bleef achter bij mijn vader met mijn zusje en mijn halfbroer. Helaas werden mijn vader en mijn halfbroer ernstig ziek: kanker en een hersentumor. Daarnaast hadden ze allebei psychische problematiek die uitte in verslavingen en agressie. Ik was pas 16 jaar en kreeg al een zorgrol. Ik heb alle vormen van geweld wel meegemaakt, ook seksueel geweld. Dit was me aangedaan door een bekende van mijn halfbroer. Uit angst voor de vaak onvoorspelbare reacties van mijn vader en halfbroer heb ik dit geheim zeven jaar bij mij gedragen. Voor een sensitief blij ei als ik was dat heel heftig. Ik verdronk in alle emoties die op me af kwamen. Als gevolg van deze trauma’s kreeg ik een enorm laag zelfbeeld. Ik ging experimenteren met foute vriendjes en foute activiteiten. Om te overleven nam ik alle emoties van anderen over en daarom had ik geen aandacht voor mijn eigen gevoel en grenzen.”
Opbloeien
“Op mijn 17e maakte ik een reis naar Amerika om meer tot mezelf te komen. Het was leerzaam, maar in Nederland belandde ik weer in een probleemgezin. Ik keerde terug in een destructieve relatie en een zorgrol voor mijn familieleden. Vanaf mijn 21e bloeide ik echt. Ik ging uit huis en vond echte liefde. Ik studeerde International Business and Languages en daarna Pedagogiek met specialismes tot Crosscultural psychology, en Socio-therapie in de psychiatrie. Ook ging ik in therapie en durfde eindelijk te praten over wat me was overkomen. Mijn psychotherapeut liet de term HSP toen al vallen, maar hier heb ik na het verwerken van mijn trauma's meer aandacht aan besteed."
“Toen ik ging werken in een kinderziekenhuis merkte ik op dat ik soms sensitiever was dan mijn collega’s. Ik doorgrondde snel het onderliggende probleem en voelde aan wat er nodig was. Maar bij de volgende baan ging het snel mis. De grootste eyeopener was het moment dat ik tijdens werk letterlijk instortte. Het bleek dat mijn fysieke systeem helemaal op was. Simpele virussen als Pfeiffer en cytomegalie (een virus uit de herpesfamilie, red.) zorgden voor orgaanuitval en chronische impact. Ik heb chronische pijn en ben snel vermoeid. Daarnaast is endometriose ook bij mij geconstateerd.”
“Ik realiseerde me: ik bén anders en ik heb daarom een andere indeling van mijn leven nodig. Ik verloor vriendschappen, liefde en mijn gezondheid. Het was aan de ene kant pijnlijk, maar aan de andere kant was het nodig om voor mezelf te kiezen. Ook dacht ik dat een vaste baan was wat ik wilde. Ik had er toch hard voor gewerkt? Maar het bracht me geen geluk en energie. Dus startte ik mijn eigen bedrijven: een trainingsbureau voor systeemgerichte aandacht bij hoogsensitiviteit en begaafdheid, de Colorful Soul Academy met een Soulful Business Academie voor creatieve en sensitive bedrijfseigenaren op gaan zetten."
Dagindeling
Een eigen bedrijf hebben geeft Feline de vrijheid om haar week in te delen volgens haar wensen. “Inmiddels heb ik goed leren luisteren naar mijn lichaam. Ik zorg dat mijn werkdagen niet langer dan 7 uur duren. Ook plan ik bewust rustmomentjes in. Wanneer ik dat niet doe, kan het te veel worden. Dat uit zich bij mij in 'een vol hoofd', dat ik moeilijk uitzet. Een overvloed aan prikkels betekent heftigere pijnklachten, onrust 's avonds en bij het wakker worden. Goede voeding, voldoende slaap, holistische - en alternatieve - geneeswijzen, yoga, meditatie en creatief bezig zijn helpen me om gelukkig en fit te blijven.”
Contact met familie
Zeven jaar na het seksueel geweld vertelde ik het eindelijk tegen mijn familie. Van mijn moeder ontving ik steun, maar ook gebeurde waar ik al die jaren bang voor was: een agressieve reactie van mijn vader en halfbroer. ‘Het was je eigen schuld’ en ‘Je bent zelf een hoer’ kreeg ik te horen. Ik stond in mijn eentje tegenover een hele groep van mijn familie. Hoe erg het me ook kwetste, ik kreeg er wel een ‘fuck you’-houding door. Het gaf me een ontzettende drive om voor mezelf te kiezen. Destijds heb ik het contact met mijn halfbroer en vader verbroken. Tegenwoordig spreken en zien we elkaar af en toe weer, maar dan op mijn voorwaarden.
Acceptatie
“Ik heb me altijd kleiner gemaakt uit angst. Pas de afgelopen vier jaar durf ik te accepteren dat ik anders ben. Het is zo gaaf, want er is zoveel meer mogelijk. HSP'ers zijn ten opzichte van anderen vaak de hoge bomen die veel wind vangen. Wanneer je je volle potentie benut, kun je boven jezelf uitstijgen. Daar was ik eerst bang voor, maar nu ik mijn volle potentie benut leer ik te genieten van wat er allemaal mogelijk is."
Lees ook: Mirte (46) heeft een dissociatieve identiteitsstoornis: ‘Ik heb 22 persoonlijkheden’