Mensen met deze oogkleur lopen meer kans op winterdepressie (en dit is waarom)

Psyche & spiritualiteit door Roos

Handen omhoog als je last hebt van een winterdip! Je bent zeker niet de enige bij wie de gemoedstoestand wordt beïnvloed door winterse dagen, die over het algemeen met twee k’s samen te vatten zijn: kort en koud. Toch is niet iedereen even gevoelig voor een winterdepressie en met name de kleur van je ogen speelt daarin een grote rol.

winterdepressie

Lees ook: Welke Y2K trend je moet proberen volgens je sterrenbeeld

Seizoensgebonden depressie

Voor sommige mensen gaat de welbekende winterdip verder dan alleen een dipje van tijd tot tijd. Voor hen komt het namelijk in de vorm van een zware depressie, ook wel Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAS) genoemd. Dit is een vorm van depressie die veroorzaakt wordt door de hoeveelheid daglicht die je krijgt. Dit is in de winter natuurlijk aanzienlijk minder dan in de zomer, waardoor die mensen in de winter gevoeliger zijn voor depressie.

Waarom oogkleur?

Volgens Professor Lance Workman van de Universiteit van Zuid-Wales heeft de mate waarin je gevoelig bent voor SAS alles te maken met de kleur van je ogen. Mensen met donkere of bruine ogen zouden er gevoeliger voor zijn en dus vaker lijden aan SAS, dan mensen met lichte of blauwe ogen.

Oké, maar de brandende vraag is natuurlijk: wat heeft iemands oogkleur daarmee te maken? Dat zit zo: als je donkere of bruine ogen hebt moet je meer licht opnemen om iets te kunnen zien, dan iemand met lichtere ogen. Op het moment dat je ogen licht opnemen, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd over de sterkte van het licht. Hoe meer licht er opgenomen wordt, des te meer melatonine (een slaaphormoon) er wordt aangemaakt. Mensen met donkere ogen nemen meer licht op, waardoor er dus ook meer slaaphormoon aangemaakt wordt. Ook schijnt dit de aanmaak van cortisol te beïnvloeden. Mensen met lichte ogen maken hier meer van aan in de winter, waardoor ze beter bestand zijn tegen SAS. 

Lang verhaal kort: hoe donkerder je ogen, hoe meer kans je hebt op SAS. En als je dit stuk veertien keer opnieuw hebt moeten lezen voordat je het begreep, tja, let's blame it on de winterdip.

via GIPHY

Lees ook: Pien lijdt aan dwangneuroses: 'Ik controleer alles tot 16 keer'