Jaloezie in je relatie: wanneer wordt het ongezond?
Ben je weleens jaloers op je partner? Waarschijnlijk wel. Zo kun je een knoop in je maag voelen, wanneer je hoort dat jouw lief op een feestje kletsend met een ander is gespot. Een beetje jaloezie in een relatie hoort erbij, zeggen ze. Maar wanneer gaat jaloezie te ver en moet je je zorgen gaan maken? Redacteur Roos ging op onderzoek uit en vroeg het relatietherapeut Barbara Cremers.
Lees ook: Vinden we leuk: je bent minder gestresst als je de kleding van je partner draagt
Jaloezie is een groot thema in relaties. Het is dan ook regelmatig het onderwerp van gesprek op de bank bij relatietherapeut Barbara Cremers. Het kan over compleet verschillende dingen gaan: "Bijvoorbeeld wanneer de ander appt met een collega of veel op stap is met eigen vrienden.” Gaat het dan altijd om andere mensen? Welnee! "Je kunt ook jaloers zijn dat je partner volledig in zijn of haar hobby op kan gaan."
Wanneer gaat het te ver?
Toch is jaloezie niet altijd iets slechts. “Sommige mensen vinden het vleiend als de ander jaloers is. Dan is het geen probleem." Wanneer het dan wél te ver gaat? “Eigenlijk al wanneer je denkt ‘ik vind het niet leuk, maar ik zet me eroverheen’”, aldus Barbara. Dan kan een kleine ergernis namelijk uitgroeien tot iets groots en voor je het weet heb je slaande ruzie aan de keukentafel. En daar zit niemand op te wachten.
Volgens Barbara is jaloezie vaak te herleiden naar je jeugd: “Alles wat lastig is in een relatie, komt voort uit iets dat vroeger ook lastig was. Als je ouders vroeger bijvoorbeeld altijd naar je hebben geluisterd, kun je waarschijnlijk veel makkelijker vertellen dat je iets niet leuk vindt. Maar heb je je vroeger altijd onbegrepen gevoeld? Dan kun je je gevoel minder goed uiten." Dan kan het ineens knap lastig worden om er samen uit te komen.
Tips voor een jaloerse partner
Hoe cliché het ook mag klinken, uiteindelijk is communicatie de enige manier om jaloezie op te lossen. Eigenlijk is het net als met elk probleem in je relatie. Toch vindt de een het makkelijker dan de ander om zijn gevoelens onder woorden te brengen. Vind je het lastig om het gesprek met je partner aan te gaan? Hieronder een aantal tips:
- Praat altijd vanuit de ik-vorm. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het gevoel dat je je collega leuker vindt dan mij.’ Of: ‘Ik vind het jammer dat je altijd met je vrienden op pad bent.’
- Spreek af wie er aan het woord is. De een laat de ander van begin tot eind uitpraten, zonder diegene te onderbreken. Aan het eind vat de luisteraar samen wat de verteller net heeft verteld. Bijvoorbeeld: ’Wat ik nu snap is dat jij het vervelend vindt dat ik vaak met mijn collega app, omdat je daardoor het gevoel krijgt dat je voor mij niet op nummer 1 staat.' Daarna draai je de rollen om. Op die manier kun je echt tot de kern van het probleem komen.
- Wat ook goed werkt is de vraag: ‘Hoe is het eigenlijk om jou te zijn in deze situatie?’ Op die manier verplaats je je in de ander en snap je dat het eigenlijk helemaal niet leuk is dat jij appt met een ander.
- Kom je er samen niet uit? Schakel dan een derde partij in om te bemiddelen. Dit kan een therapeut zijn, maar bijvoorbeeld ook een vriendin. Ga in ieder geval niet in je eentje met iemand praten, maar zorg dat je dit samen doet.
Lees ook: Was liefde vroeger echt eenvoudiger?