Zo voorkom je dat je trui gaat lubberen
Het truienseizoen is weer geopend! We love it, het liefst een knus exemplaar waar je in kunt zwemmen. Helemaal leuk, totdat je na een paar wasbeurten daadwerkelijk aan het verdrinken bent in het breisel. Jep, het grote minpunt is dat truien na verloop van tijd allemaal hun vorm verliezen. Met deze foefjes gaan je truien langer mee!
Lees ook: Deze nieuwe IKEA-knuffel is opeens een megahit op Instagram
Zo min mogelijk wassen
De number one rule om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden is: weinig wassen. Een trui die lekker fris naar wasmiddel ruikt willen we allemaal, maar bedenk je dat je kleding bij elke wasbeurt uitrekt en vervormt. Ook als je er vijf of meer tientjes voor hebt neergeteld. Ruikt de trui een beetje naar een ouwe sok? Laat 'm even in de buitenlucht liggen. Een textielverfrisser kan ook wonderen doen.
Handwas
Als er dan écht een vlek in je trui zit die er niet met krabben afgaat, gooi 'm dan niet in de wasmachine. Een handwasje is veel beter voor je kleding. Neem alleen de plek of plekken onder handen die vies zijn. Gebruik een drupje wasmiddel en wat koud(!) water om de vlek(ken) te verwijderen. Laat de trui dan drogen.
Niet hangen
Een (deels) natte trui laat je altijd liggend drogen, anders lubbert-ie in no time. Door het vocht wordt het grove kledingstuk topzwaar. Wanneer je 'm dan hangt, rekt-ie heel gemakkelijk uit. Bovendien maken de knijpers in de schouders de stof er niet mooier op.
Vouwen
Ook in de klerenkast is een platte trui een blije trui. Hang sweaters niet aan een kledinghanger, maar vouw ze netjes op.
Krimpen in de droger
Is je lievelingstrui na al het dragen echt een maatje of twee uitgedijd? Gebruik de droger om 'm een beetje krapper te maken. Maak de trui eerst nat. Pas op: hoe natter de stof, hoe meer hij krimpt! Dus dompel de trui niet meteen onder in een bak water, maar maak 'm eerst nat met een spuit. Lubbert niet je hele trui, maar bijvoorbeeld alleen de boorden? Maak dan deze stukken nat. Heb je geen droger tot je beschikking? Gebruik dan een föhn. Voilà, een kind kan de 'was' doen.
Lees ook: Hoe vaak moet je je spijkerbroek eigenlijk wassen?