Niet zo'n knuffelaar in je slaap? Dat zegt dit over je
Op papier lijkt het hopeloos romantisch om verstrengeld met de liefde van je leven in slaap te vallen, om vervolgens de volgende ochtend elkaar zwoel in de ogen te kijken wanneer je samen ontwaakt. De werkelijkheid? Opvliegers, kramp en een beklemd gevoel, om nog maar te zwijgen over die ochtendadem.
Lees ook: Wat het kan betekenen als je twijfelt over je relatie
Gelukshormoon
Het is algemeen bekend dat knuffelen de aanmaak van het hormoon oxytocin stimuleert, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Daarbij is er ook een connectie gevonden tussen dit hormoon en een goede nachtrust. Zorgt knuffelen er dan voor dat je beter slaapt? Niet per se, want voor sommigen is knuffelen tijdens het slapen de ultieme horror.
Van de stellen die samen slapen, knuffelt maar dertien procent intiem tijdens het slapen. Daartegenover staat ruim 63 procent die elkaar met geen vinger aanraakt. En dat is ook niet zo gek, want het schijnt dat samen slapen ruim 50 procent meer verstoring van je slaap veroorzaakt dan alleen slapen. Bovendien is het normaal om te bewegen in je slaap, dus als je een lichte slaper bent word je continu wakker van het gedraai van je partner.
Middenweg
Moet je dan maar direct in aparte bedden gaan slapen? Welnee, er is altijd een gulden middenweg te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een flinke knuffelsessie inplannen vlak voor het slapen, om je vervolgens naar je eigen kant van je bed te verplaatsen. Dankzij de gelukshormonen die tijdens het knuffelen zijn vrijgekomen, val je in een heerlijk diepe slaap. Mocht je toch nog een beetje aanwezigheid van je partner willen voelen, dan kun je altijd elkaars voeten aanraken of handen vasthouden, net als otters.