Feit of fabel: tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee
Iedereen kent het gezegde wel dat een zwangere vrouw moet eten voor twee, omdat het kindje in de buik genoeg voedingsstoffen moet binnenkrijgen. Klinkt niet verkeerd, toch? Toch stellen gezondheidsexperts dit al langer aan de kaak en een stel onderzoekers hebben het verlossende antwoord gevonden.
Lees ook: Zwangerschapsmasker: wat is het en wat kun je ertegen doen?
Feit of fabel?
Voor het onderzoek werd het eetpatroon van 905 zwangere vrouwen uit Hong Kong onder de loep genomen. Na de bevalling werden hun baby's uitvoerig onderzocht. Wat bleek? De kinderen van de moeders die veel waren aangekomen hadden een groter risico op insulineresistentie en een hoge bloeddruk. Niet goed dus!
Ook bleek het geboortegewicht en BMI van de baby's vaak hoger dan het gemiddelde gewicht van een pasgeborene. Kortom, het 'eten voor twee' gezegde gaat dus niet op, want dat is teveel. Toch is het voor een zwangere vrouw ook niet goed om te weinig gewicht aan te komen, want ook dat kan gezondheidsrisico's voor het kind met zich meebrengen.
300 calorieën per dag
Professor Wing Hung Tam concludeert dat het vooral belangrijk is dat vrouwen de gevolgen kennen van te veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap. En dat het ‘eten voor twee’-gezegde dringend de wereld uit moet geholpen worden. “Tijdens een zwangerschap moeten vrouwen ongeveer 300 calorieën per dag meer eten. Niet dubbel zoveel dus en het moet ook gaan om gezonde calorieën. Beweging is daarnaast nodig om te veel gewichtstoename te vermijden.”
Hoeveel dan wel?
Tja, hoeveel je als zwangere vrouw dan wél mag aankomen is voor iedereen verschillend en afhankelijk van het BMI. Voor vrouwen met een BMI tussen de 18,5 en 24,9 is de ideale gewichtstoename bijvoorbeeld tussen de 11,5 en 16 kg. Wie een BMI heeft tussen de 25 en 29,9, mag dan weer maximum 11,5 kg aankomen.
Nou, weten we dat ook weer!
Lees ook: 10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist