Oogmeting voor kinderen veel te ouderwets: 'Mama, wat is dat?'
Weet je nog dat je vroeger naar het consultatiebureau ging om je ogen te laten meten? Sindsdien is er weinig veranderd. Daarom is de vraag 'mama, wat staat daar?' een veelgehoorde bij het consultatiebureau, wanneer kinderen komen voor hun eerste oogmeting. En dat komt niet omdat kinderen steeds slechter kunnen zien, maar doordat ze de symbolen op de kaart simpelweg niet meer herkennen. Want welk kind van drie weet anno 2018 nu nog wat een fluitketel is? Tijd voor verandering, als het aan Specsavers ligt.
Lees ook: Merkschoenen voor je kind: wel of niet doen?
Symbolen uit vorige eeuw
De zogenaamde Burghardt visuskaart is lang geleden ontworpen om de ogen van jonge kinderen te meten. Daarop staan symbolen die stammen uit de vorige eeuw en daardoor tegenwoordig aardig gedateerd zijn. Kinderen met prima ogen kunnen daardoor toch flink de mist ingaan, omdat ze de symbolen simpelweg niet herkennen en ze daarom niet weten te benoemen. Zo is het voor jonge kinderen lastig te herkennen dat het geen gieter, maar een fluitketel is. Ook lijken auto's er tegenwoordig al lang niet meer op de oude eend van toen.
Nieuwe visuskaart
Tijd voor verandering, als het aan Specsavers ligt. Zij pleiten voor het moderniseren van de visuskaart, waarop symbolen te zien zijn die voor jonge kinderen anno 2018 wél herkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tablet, ijsje, moderne auto en windmolen in plaats van de ouderwetse oldtimer, fluitketel, laars en klok.
Waarschuwing
Daarnaast waarschuwt Specsavers voor het feit dat bijziendheid ernstig toeneemt onder kinderen, door onder andere langdurige blootstelling aan smartphones en tablets en minder buiten spelen. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, kunnen ouders hierop toezien: “Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, maar het risico verlagen kan wél. Hanteer daarom voor je kind de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconde pauze en minstens 2 uur per dag buiten zijn. Daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets.”
Lees ook: Ouders krijgen bizarre schoolfoto-tips mee en Twitter gaat los