Heb je een koophuis? Zó bespaar je handig op je hypotheeklasten
Zoals altijd met Nederlands weer valt er na zonneschijn weer een hoop regen. Hoewel het natuurlijk flink balen is dat we geen 365 zonovergoten dagen hebben, kun je die regenachtige dagen ook slim benutten. Bijvoorbeeld om zaken te regelen waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar die nu eenmaal moeten gebeuren. Zoals schoonmaken, de garage uitmesten of de bezem door je financiën te gooien. Onder het mom sharing is caring: dit zijn de beste tips om handig op je hypotheeklasten te besparen.
Lees ook: Iedereen downloadt de app Vero, maar wat is het eigenlijk?
Hypotheeklasten. Niet het meest sexy woord of bezigheid die je kunt verzinnen, maar we weten allemaal dat het nu eenmaal verstandig is om er zo nu en dan een blik op te werpen. Kies een druilerige dag uit en hou deze lijst bij de hand, want zó bespaar je slim op je hypotheeklasten.
1. Hypotheek gratis oversluiten
Je sluit je hypotheek altijd af met een bepaalde renteperiode. Hou goed in de gaten wanneer deze afloopt, want dan kun je je hypotheek zonder boete oversluiten. Geen paniek als je niet weet wanneer je hypotheek afloopt, want je ontvangt hier altijd minimaal drie maanden van tevoren bericht over. Kleine lettertjes: overigens moet je hiervoor wel langs een notaris, die helaas wel geld kost.
2. Hypotheeklasten verlagen
Bij sommige banken, zoals bijvoorbeeld Centraal Beheer, kun je bij je hypotheek tijdens je rentevast periode kiezen voor rentemiddeling. Het voordeel hiervan is dat je je hypotheeklasten kunt verlagen. Je betaalt dan weliswaar wel een vergoeding voor het aanpassen van de rentevast periode, maar je bespaart wel maandelijks op je hypotheeklasten. Het is wel raadzaam om eerst te checken of dit kan bij jouw bank, want niet alle banken bieden dit aan.
3. Is je woning in waarde gestegen?
Nog zo’n gouden tip: af en toe checken of je woning in waarde is gestegen. Je hypotheekrente is namelijk gebaseerd op de risicoklasse waarin je valt en die hangt onder andere af van de waarde van je huis. Eigenlijk is het simpel: hoe hoger de risicoklasse, hoe meer je betaalt. Door je hypotheek af te lossen of een stijging van de waarde van je woning kan het zijn dat je in een andere risicoklasse valt. En dat kan gunstig voor je uitpakken!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer
Lees ook: 10 dingen die je moet doen aan het begin van elke maand