Een goed cadeau geven of krijgen: hoe doe je dat eigenlijk?

Cadeaus & hebbedingetjes door Flennie

Het is weer zover: de ‘cadeaumaand’ komt eraan. Dat betekent lange lijsten met wensen, shopsessies in overvolle winkels en last minute stress aankopen. Niet voor iedereen een feestje. Het bedenken van geschikte cadeaus om te geven kan lastig zijn en vaak genoeg vind je ongeschikte cadeautjes in je schoen of onder de boom. Hoe lief en dierbaar de gever je ook is, soms valt het cadeau dat je krijgt gewoon tegen. Wat doe je daar dan mee? Bewaren tot je het cadeau misschien mooi gaat vinden? Doorgeven aan een ander? Cadeau-dilemma’s liggen op de loer.

Cadeau top 5

In 2013 is er door de Nationale Tijdschriftenbon een onderzoek gedaan naar het ontvangen van cadeautjes tijdens de feestdagen in Nederland. Daaruit bleek onder andere dat een ideaal cadeau praktisch en persoonlijk is. De top 5 van geslaagde cadeaus ziet er volgens de onderzoekers als volgt uit:

1. Een cadeau dat persoonlijk is (passend bij het karakter, interesses en/of hobby’s van de ontvanger) 
2. Een praktisch cadeau (bruikbaar, waar je echt iets aan hebt)
3. Een cadeau waar de gever (veel) moeite voor heeft gedaan
4. Een origineel cadeau (iets wat niet iedereen krijgt)
5. Een cadeau dat je nog niet hebt

Dit zijn duidelijke richtlijnen voor een geslaagd cadeau zou je zeggen, maar ondanks dat blijft het voor veel mensen moeilijk om een praktisch en persoonlijk cadeau te bedenken. Niet iedereen heeft een duidelijke hobby of interesse en veel mensen hebben gewoon geen fantasie om een geschikt cadeau te bedenken. En daarbij krijg je ook nog wel eens vaak hetzelfde of eensoortige cadeaus als je een duidelijke voorkeur hebt. Houd je van kaas, dan krijg je al snel ieder jaar een kaasfondue set.

De top 5 cadeau-afknappers zijn dan ook:

1. Een cadeau dat duidelijk niet past bij de smaak en interesse van de ontvanger
2. Een cadeau naar de smaak van de gever en niet van de ontvanger
3. Een cadeau waarmee de ontvanger voor gek wordt gezet
4. Een cadeau waarvoor de gever duidelijk geen moeite heeft gedaan
5. Een cadeau dat je al hebt

Cadeau-dilemma’s

Tijdens mijn werk kom ik vaak cadeaus tegen die nog in de doos zitten en vol stof hoog boven op een plank of diep onderin een kast zijn weggestopt. Omdat het cadeaus zijn geweest is het erg moeilijk om ze weg te doen. Het vaakst hoor je dan ook: “Dat heb ik gekregen dus dat kan ik niet wegdoen”. Het feit dat iets een geschenk is geweest is dus al genoeg reden om het cadeau dan maar te bewaren. En lang ook! Soms staan die cadeaus jarenlang te verstoffen.  Daarnaast is de relatie met de gever ook van belang. Als de gever een dierbare is of inmiddels is overleden, dan is het helemaal moeilijk om een ongewenst cadeau weg te doen. Het wordt gezien als een afwijzing van degene die het cadeau gaf, alsof je diegene zelf wegdoet.

Maar het cadeau-dilemma begint al bij het moment van ontvangen. Dan zeg je: “Oh wat mooi! Dank je wel!” En neem je het cadeau enthousiast in ontvangst. Je wilt de gever niet kwetsen en niet ondankbaar overkomen, dus zeg je niet dat je het al hebt of dat je het helemaal niks vindt.

Verlanglijstjes

Eerlijk zijn en meteen aangeven dat het niet jouw smaak is of dat je het cadeau al hebt, is het beste. Het is misschien even een pijnlijk moment, maar daar komen jullie echt wel over heen. Het is toch echt belangrijker dat je oprecht blij kunt zijn met een cadeau!
Om te voorkomen dat je ongewenste cadeaus ontvangt kun je het volgende doen:

1. Geef van te voren aan of je wel of geen cadeaus wilt. Misschien wil je gewoon helemaal niets of wil je graag een bijdrage voor jouw favoriete goede doel. Je kunt dit heel simpel bij de uitnodiging al kenbaar maken. 

2. Een verlanglijstje doorgeven. Plaats op de uitnodiging een link naar jouw (digitale) verlanglijstje. Je hebt misschien een nieuwe oplader nodig voor je telefoon. Niemand zal er ooit uit zichzelf opkomen om jou een telefoonoplader cadeau te doen. Maar als het op een verlanglijstje staat kunnen ze het weten! Je kunt via een verlanglijstje ook een inzamelingsactie houden voor een groter duurder cadeau bijvoorbeeld. Als iedereen een cadeautje van 15 euro had willen kopen en in plaats daarvan dat geld zou doneren, is er de mogelijkheid voor een duurder cadeau dat wel gewenst is! 

Er zijn verschillende soorten digitale lijstjes die je kunt gebruiken. Mijn favorieten zijn:
https://www.lijstje.nl
https://www.kadolijst.nl
https://www.mijnverlanglijst.eu

Wat te doen met ongewenste cadeaus

En wat als je nou tóch een ongewenst cadeautje ontvangt? En je hebt wéér niet durven zeggen dat je het niet leuk vindt of al hebt? En je hebt ook niet durven vragen om de bon zodat je het kunt ruilen?

  • Blijf niet met de pakken zitten! Voorkom rommel en onderneem actie! Je kunt de volgende dingen doen met deze cadeautjes:
  • Pak het opnieuw als cadeau in en geef het door aan een ander. Wees dan wel zo eerlijk om het te vertellen als er ooit om gevraagd wordt. Bijvoorbeeld: “Ik heb het aan een ander gegeven die er meer aan had”, dit is eerlijk en zeker niet kwetsend.
  • Doneer het aan de kringloopwinkel of een goed doel. Je kunt een rondje doen door het huis en ditmaal ook de ongewenste cadeaus in de doneerdoos stoppen. De geliefde gever zal dat echt niet erg vinden!
  • Verkoop het via Marktplaats of een andere verkoopsite. Afhankelijk van het soort cadeau kun je via Bol.com of via Marktplaats.nl van al je ongewenste cadeautjes afkomen en er een ander blij mee maken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan met opruimen? Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl

Lees ook: Het scheelt als je deelt: over de nieuwe deeleconomie