Dit is wat je moet doen bij seksuele intimidatie op de werkvloer
Een schuine grap, een tik op je billen of zelfs het grijpen naar je borsten. Allemaal vormen van seksuele intimidatie die zich op de werkvloer kunnen afspelen. Sinds het Harvey Weinstein-schandaal en de erop volgende #MeToo-beweging, lees je steeds meer over vrouwen die hun ervaring met seksueel overschrijdend gedrag delen. Volgens onderzoeksinstituut TNO overkomt het 134.000 mensen per jaar. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Hoe reageer je in zo’n situatie en wat is je recht? We zochten het voor je uit.
Wat valt onder seksuele intimidatie?
Het kan allemaal zo onschuldig beginnen, maar snel escaleren. Daarom is het goed om gelijk door te hebben wat de vormen van seksuele intimidatie zijn. Wij zetten ze op een rijtje.
- Seksueel getinte opmerkingen of berichten
- Intieme vragen stellen
- Voorstel doen voor (seks)date
- Langdurig aanstaren
- Seksueel getinte beelden tonen/versturen
- Seksueel getinte gebaren maken
- Omarmen, je heupen/billen/benen/borsten grijpen, arm om schouder leggen, masseren
- (Proberen te) zoenen
- Doorgang versperren
- Aanranding en verkrachting
Lees ook: Blake Lively: 'Ik werd seksueel lastig gevallen door mijn visagist'
Praat erover
Onthoud de bovenstaande vormen goed. Je moet ze herkennen als je de intimatie snel tot een einde wil brengen. Wie het overkomt is eerst namelijk vaak te verbouwereerd om direct te reageren. “Zei/deed hij dit nu echt?” Hierdoor zeggen veel slachtoffer niks tegen de betreffende persoon of andere collega’s waardoor de intimidatie al snel uit de hand loopt. Eén ding wat je nooit moet doen, is je mond houden. Hoe eerder je het zegt, hoe beter. Neem degene apart en maak in heldere taal duidelijk dat je er niet van gediend bent. Bespreek het ook alvast met een collega die je goed vertrouwt.
Meld het bij je werkgever
Gaat het gedrag door, maak degene er nogmaals op attent dat je deze aandacht niet wil. Word je nog steeds lastiggevallen, ga dan een gesprek aan met je werkgever. Seksuele intimidatie is volgens de Arbowet een psychosociale arbeidsbelasting, net als discriminatie en pesten. Je baas is wettelijk verplicht om dit te voorkomen en oplossen en jou hiervan op de hoogte te stellen welke maatregelen hij of zij hiervoor treft..
Laat je geen oor aannaaien
Seksuele intimidatie is vaak nog taboe en wordt in de doofpot gedaan. Laat je geen schaamtegevoel aanpraten door reacties van collega’s of je werkgever als: “Dan moet je misschien ook geen strakke jurkjes of korte rokjes dragen.” of “Ach, een grapje kan toch wel?” of “Zo zijn mannen nou eenmaal.” Dit is geen excuus voor ongewenste intimiteiten.
Maak er werk van
Is je werkgever de persoon die je intimideert? Dan moet je een gesprek aangaan met de vertrouwenspersoon of arts van het bedrijf. Doet je werkgever niks om de seksuele intimidatie te voorkomen? Dien een officiële klacht in of schakel de arbeidsinspectie in. Arboportaal adviseert ook om een logboek bij te houden, zodat je de feiten op een rijtje hebt. In het ergste geval kun je namelijk een schadeclaim indienen voor immateriële schade (smartengeld) of materiële schade voor het geval dat je je baan hebt moeten opzeggen.
Lees ook: Ook Miryanna van Reeden deelt persoonlijke ervaring met seksuele intimidatie