De 14 meest opmerkelijke huwelijkstradities van over de hele wereld
Trouwen blijft iets traditioneels hebben. Hoewel mensen steeds vaker hun eigen moderne draai aan de ‘grote dag’ geven… Pas op late leeftijd trouwen, een alternatieve trouwjurk kiezen of uitgebreid social media-verslag doen van je bruiloft. Tegenwoordig mag je best je eigen tradities starten. Toch lezen we vol verwondering over de bijzondere, soms bizarre, huwelijkse gewoontes in andere landen. Van een WC-verbod tot het kaalscheren van de bruid. Alles in de naam van de liefde.
Overal en nergens: Blikjes achter de trouwauto
Het is het klassieke beeld: een pasgetrouwd stel rijdt weg in een Kever. Op de achterruit staat ‘Just Married’ en achter de auto ratelen een aantal blikken. Deze traditie is al honderden jaren oud. De gedachte erachter is dat het geluid van de blikjes boze geesten wegjaagt.
China: Huilen voor je bruiloft
Niet van verdriet, maar huilen van blijdschap natuurlijk. In sommige gebieden in China is de traditie dat de bruid een maand voor de bruiloft al in tranen van geluk uitbarst. Eén uur per dag, welteverstaan. Twintig dagen voor de huwelijksdag doet de moeder van de bruid mee en oma joint tien dagen voor de bruiloft. Vlak voordat de plechtigheid plaatsvindt, huilt elke vrouw uit de familie traditiegetrouw één uur lang. Man, oh man. Je moet maar een goede waterproof mascara hebben.
Griekenland: Snoep geeft geluk
Wat zoet! Griekse bruiden verwerken een snoepje in hun trouwjurk voor geluk.
Schotland: Smerig vrijgezellenfeest
Een vrijgezellenfeestje zie en hoor je al van een afstand aankomen. De bride to be draagt een goedkope, witte trouwjurk met sjerp en alle gillende vriendinnen dragen een roze glitterkroon. In Schotland ruík je ze ook van een afstandje. Daar worden aanstaande bruidjes overgoten met onder andere melk, eieren en veren. Het idee hierachter is dat een huwelijk messy is, dus eh... wen er maar aan!
Duitsland: Alles moet kapot
Leuk is anders. In Polterabend in Duitsland komen alle familieleden een dag voor de bruiloft bij elkaar. Samen gooien ze de hele inboedel van het koppel, alles wat breekbaar is behalve glas, aan diggelen. Aan het bruidskoppel de schone taak om alles op te ruimen. Hier is de achterliggende gedachte dat het stel alvast kan wennen aan het samenwerken…
Borneo: Wc-verbod
In Borneo is het traditie dat het bruidsstel zo schoon mogelijk het huwelijksbootje instapt. Na de bruiloft mag je drie hele dagen geen gebruik maken van het toilet. Dit is een grote test om te kijken of je een goed echtpaar bent. Houd je het vol? Dan staat je een vruchtbaar lang en gelukkig huwelijk te wachten.
Kenia: Bruid bespugen en kaal scheren
Bij de Masai stam houden ze er bijzondere trouwrituelen op na die geluk en voorspoed zullen brengen. Voordat de bruid haar dorp verlaat met haar nieuwe echtgenoot, spuugt haar vader op haar hoofd en borsten. Daarna wordt haar hoofd kaalgeschoren en ingesmeerd met vet en olie van een lam. Wanneer ze vertrekt uit het dorp, mag ze geen seconde opkijken. Doet ze dat wel, dan zal ze veranderen in steen.
Zweden: Iedereen zoent met het bruidspaar
In Zweden mogen de gasten met de bruid of bruid(egom) zoenen, elke keer als één van de twee de ruimte verlaat. Geval van ‘opgestaan is plaats vergaan’?
Zuid-Soedan: Twee kinderen
Samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. De meeste mensen bepalen tegenwoordig zelf de volgorde. In Zuid-Soedan gaat het net even anders. Daar heeft de bruid na het huwen nog iets te bewijzen: ze moét minstens twee kinderen baren. Vaak woont de vrouw nog bij haar ouders tot ze één of twee kids op de wereld heeft gezet. Lukt het haar niet? Dan heeft de man het recht om toch te scheiden.
Congo: Lachen is verboden
Een korte, krachtige, maar vreemde regel. Tijdens Congolese trouwerijen mag er absoluut niet gelachen worden.
Mongolië: Kuiken bepaalt trouwdatum
In sommige plekken in Mongolië hebben ze een op zijn zachts gezegd bijzondere manier om de trouwdatum te bepalen. Het koppel moet samen een kuikentje offeren. Als de lever van het diertje er gezond uitziet, mag de datum geprikt worden. Zo niet, dan moeten ze doorgaan met kuikens omleggen tot eentje een goede lever heeft…
Ierland: Geen voetjes van de vloer
Bij traditionele Ierse bruiloften is er tijdens de openingsdans een speciale regel voor de bruid. Haar voeten mogen de vloer niet loslaten. Gebeurt dat wel, dan zouden gemene elfjes haar meenemen. Hoezo dat? In de folklore van Ierland staan elfjes erom bekend dat ze dol zijn op mooie dingen. Laat de bruid nou nét het allermooiste van de avond zijn, hè?
Uganda: Tante gaat voor
In Nederland moet je er niet aan denken dit te doen, maar deze vreemde traditie wordt in meerdere Afrikaanse stammen gebruikt. De tante van de bruid heeft tijdens het huwelijk een adviserende functie. Ze geeft de bruid, die maagd is, seksadviezen en vaak duikt ze zelf tussen de lakens met de bruidegom to be om te ontdekken of het onder de gordel allemaal wel pluis is. Ook kijkt ze in het begin vaak toe tijdens de vrijpartijen van de kersverse echtgenotes om hen van de nodige tips te voorzien.
Mauritius: Dikker is beter
Hoewel 'wij' het liefst nog vijf kilootjes kwijtraken voor de Grote Dag, is het schoonheidsideaal in het Afrikaanse eiland Mauritius het tegenovergestelde. Ter voorbereiding op het huwelijk gaan bruiden eerst naar een zogehete 'fatfarm' waar ze zo dik mogelijk proberen te worden.
Lees ook: Dit zijn de mooiste jurken om aan te trekken naar een bruiloft