Opfrissertje: Waarom ‘Prinsjesdag’ ‘Prinsjesdag’ heet
Waarom ‘Koningsdag’ ‘Koningsdag’ heet, dát begrijpt iedereen gelijk. Maar wat Prinsjesdag te maken met prinsjes, dat weten de meeste mensen niet. We hebben een kleine steekproef gedaan op het Ze.nl hoofdkantoor en 99% had géén idee waar Prinsjesdag voor stond. Schaam je dus vooral niet voor het klikken op dit artikel. Wát er gebeurt op de derde dinsdag van september weten we natuurlijk wel. Wat de herkomst van de naam is, dat is dan weer een groot mysterie. Onder het mom durf te vragen, zochten wij het voor je uit.
Betekenis Prinsjesdag
Een geschiedenislesje. In de 18e eeuw was ‘Prinsjesdag’ de naam van het verjaardagsfeest van stadhouder Willem V dat op 8 maart groots werd gevierd in Den Haag. In september 1930 werd het traditioneel voorlezen van de troonrede tot ‘Prinsjesdag’ gedoopt. Waarom deze naam is overgegaan naar een ander evenement, weet eigenlijk niemand.
Waarschijnlijk vond men het wel een passende naam omdat koning Willem II halverwege de 19e eeuw altijd te paard (dus nog niet met de gouden koets!) naar het Binnenhof ging om de troonrede voor te lezen. Daarbij nam hij altijd zijn broer en zijn zonen mee. Juist: de prinsjes van Oranje-Nassau.
Weer wat geleerd!
Lees ook: Koude handen? Hierdoor komt het en zo los je het op