6 redenen waarom we een hekel hebben aan voicemail
Jaren geleden was het handig. Jaren geleden, en dan hebben we het over de tijd dat sms’en een gulden per bericht kostte en je na tien minuten bellen al door je maandelijkse bundel heen zat. Die tijd. Omdat bellen en sms’en een prijzige aangelegenheid kon zijn, was het fijn om een beknopt bericht in de vorm van een voicemail te krijgen wanneer je niet in staat was je telefoon op te nemen. En diezelfde voicemail, daar hebben we nu allemaal zo massaal een hekel aan. Wij geven 6 redenen waarom voicemail het irritantste is in tijden van mobiele telefonie.
1. Als je je voicemail luistert, is het bijna altijd mosterd na de maaltijd
Dat gaat ongeveer zo: je ziet dat je een gemiste oproep hebt, je belt terug, je bespreek wat er te bespreken valt en je hangt op. Dan zie je dat je ook nog een voicemail had om te beluisteren. Dat doe je, maar vervolgens krijg je weer dezelfde mededeling. Precies, mosterd na de maaltijd. Compleet overbodig. Helemaal erg is het als je uit tijdnood je voicemail niet afluistert, en wanneer er dan daadwerkelijk een belangrijk bericht moet worden geluisterd, je eerst nog oudere, voorheen genegeerde, berichten af moet luisteren.
2. De techniek van de voicemail is veel te langzaam
Je hebt… EEN…. nieuw bericht. Ontvangen op … TIEN… augustus… om… NEGENTIEN uur TWEEËNVIJFTIG. Need I say more?
3. Zelfs als je een voicemail niet wilt inspreken, spreek je ‘m toch in
Je belt een vriendin, maar mevrouw neemt niet op want ze is te druk/aan het werk/op het toilet. Zonder dat je al teveel oplet schakelt je telefoontje over op de voicemail, die zo kort is dat je geen tijd hebt om op tijd op te hangen.
4. Heel veel mensen weten niet hoe je fatsoenlijk een voicemail moet instellen
Je hebt welgeteld vier verschillende mensen die een voicemail hebben ingesteld. De eerste snapt precies hoe het hoort: Dit is de voicemail van Truus Jansen, ik ben er even niet, spreek iets in na de piep. Niets aan de hand, prima. Dan is er nog de voicemail die al deels is ingesproken door de operator, je hoeft dan alleen je eigen naam te zeggen. Maar dit wordt vaak verkeerd begrepen wat resulteert in een veel te lang bericht met dubbele boodschappen: “Dit is de voicemail van… hoi, dit is de voicemail van Truus Jansen, ik ben er even niet, dus spreek wat in na de piep! Laat uw bericht achter na de pieptoon”. En dan is er de derde groep die denkt dat de operator een deel inspreekt, waar het dan niet zo is. Dan krijg je opeens “Truus Jansen, PIEP”. En de laatste groep zijn de vervelendste, die weigeren ook maar IETS in te spreken, waardoor je vanuit het niets de piep krijgt en je te allen tijde genoodzaakt bent iets in te spreken.
5. Een voicemail normaal inspreken blijkt ook een hele kunst
Wie heeft er ooit een moeder gehad die een voicemail beknopt kon inspreken? Iemand? Eenmaal, andermaal? Nee precies, het zijn altijd hele epistels waar je naar moet luisteren. En laten we daar nou net nooit zin in hebben.
6. De knop om je voicemail te bellen raak je veel te makkelijk aan op een iPhone
En dan bel je wéér per ongeluk je voicemail. Irritatie, mensen, irritatie!
Lees ook: Wat je favoriete kattenras over je persoonlijkheid zegt