Rommelmagneten: altijd rommel op dezelfde plekjes in huis

Wonen door Flennie

Heb jij van die plekken in huis waar de rommel zich altijd blijft ophopen? Dan heb je last van rommelmagneten. Denk bij een rommelmagneet aan die beruchte stoel in de slaapkamer waar zich altijd een berg kleding ophoopt. Of die fruitschaal op tafel, waar zo langzamerhand alles behalve fruit in te vinden is. Sommige rommelmagneten zijn verstopt. Ja, de rommella! Die ene lade waar je alles in kunt gooien. Ik weet zeker dat je op dit moment al weet wat jouw rommelmagneten zijn. Wat kun je daar tegen doen?

Waarom hebben we allemaal rommelmagneten in huis?

Wat doe jij als je wilt opruimen en je hebt van die losse spullen in je hand? Een muntje, een paperclip, een batterij? Je moet daarvoor waarschijnlijk hard nadenken. Want waar lagen de batterijen ook alweer? En werkt deze nog wel? Hoe check ik dat? Mag een lege batterij in de vuilnisbak? Dat zijn een hoop gedachtes en keuzes tijdens het opruimen die je behoorlijk in de war kunnen brengen en veel tijd kosten. Helemaal als je telefoon rinkelt voor die belangrijke belafspraak. Dus is het makkelijker om die items, waarvan je niet zo snel kunt bedenken waar ze horen, snel in de rommella of in de rommelfruitschaal op te bergen. Scheelt je kostbare tijd en energie van het nadenken. Vandaar dat we dus allemaal een of meerdere rommelmagneten in huis hebben.

Waarom hebben we eigenlijk rommel?

We organiseren met onze hersenen. In het centrum van onze hersenen zit de hippocampus, die van belang is voor de opslag en het ophalen van informatie. Een eekhoorn weet onder invloed van de hippocampus na zijn winterslaap nog precies waar hij zijn eikels heeft begraven. De hippocampus is vooral goed in het verwerken van informatie door deze te linken aan een plek. Daarom onthouden we ook prima waar ons huis is, maar zijn we voortdurend onze sleutels kwijt.

Tegenwoordig bewaren we een enorme hoeveelheid spullen in huis. Een gemiddeld huis met drie kamers heeft 2260 verschillende spullen opgeslagen en daar zijn de spullen in kasten en lades nog niet bij opgeteld. Met zoveel spullen wordt het lastig om alles een vaste plek te geven en terug te vinden. En als je daar ook nog alle andere informatie bij optelt die je moet verwerken en onthouden, dan ligt rommel op de loer. Het kost jouw hersenen te veel energie om steeds die plek te moeten zoeken waar iets hoort, dus gooi je het maar neer. Op de grond, in die fruitschaal of op de stoel. En dan wordt het een rommeltje.

Hoe voorkom je rommel?

Het belangrijkste om niet de hele tijd alles kwijt te zijn is dan ook om de zware taak van het organiseren voor je hersenen, zo veel mogelijk te delegeren (uitbesteden/outsourcen) naar de buitenwereld. Je taken schrijf je dus op in een agenda. Want je onthoudt niet alles wat je daarin opschrijft, je onthoudt alleen dat je in je agenda moet kijken. Zo gaat dat ook met spullen. Spullen bewaar je op een logische plek waar je niet te veel over na hoeft te denken. En als je ze daar ook steeds terug zet door regelmatig op te ruimen, is er geen rommel en hebben je hersenen het lekker rustig. Zo zoek je een lepel in de keuken. En wel in een keukenla met lekker veel verschillende vakjes. Je zal in het vakje van de lepels niet snel een vork leggen en zonder veel na te hoeven denken kun je het bestek in korte tijd opruimen en ook weer terug vinden. Het uitbesteden van taken en het geven van een vaste plaats aan spullen, schept orde en ruimte in je hoofd en voorkomt rommel.

Wat kun je doen aan rommelmagneten?

Maar dan nog blijft er het probleem van de rommelmagneet. Het makkelijkste om je te verlossen van de rommelmagneten, is natuurlijk om deze magneten gewoon uit je huis te verwijderen. Haal die stoel uit de slaapkamer en haal dat dienblad onder die kaarsen uit. Een stoel is om op te zitten en een dienblad om mee te bedienen. Alle leuke bakjes, schalen, krukjes en lege lades moeten simpelweg gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn of anders het huis uit. Schaf ook geen nieuwe rommelmagneten aan in de toekomst!

Oké, één magneet mag blijven

Maar experts geven toe: het hebben van zo’n rommellaadje kan een functie hebben en juist rust bréngen. Want sommige spullen zijn nou eenmaal lastig onder te brengen in één categorie. Van hen mag je jezelf dan ook gerust één rommelmagneet toestaan die niet te veel in het zicht staat. Alles wat je niet onder één categorie kunt plaatsen mag zich best ophopen op één vaste plek in huis. Maar ik zou daar dan wel graag aan toevoegen, dat je zo’n magneet altijd beheersbaar moet houden. Het blijft noodzakelijk om jezelf regelmatig de opdracht te geven om zo’n rommelmagneet aan te pakken. Maak de rommella dan helemaal leeg. Bedenk voor al die spullen of er geen andere plek in huis is waar ze beter thuis horen en let dan maar eens op, dan is dat laadje opeens zo goed als leeg!

Wil je meer weten over hoe jouw brein werkt bij het organiseren? Lees dan het boek van Daniël Levitin: ’Een opgeruimde geest’. Verkrijgbaar bij Bol.com voor €15,00.

Heb je na het lezen van dit stappenplan toch nog moeite met aan de slag gaan met opruimen? Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Kijk op www.flennie.nl of http://www.nbpo.nl voor een professional organizer bij jou in de buurt.

Onze 'opruimexpert' Flennie is in 2014 haar eigen bedrijf Flennie Helpt gestart en geeft sindsdien als professional organizer praktische adviezen, persoonlijke coaching en alle hulp die nodig is bij het aanpakken van rommel, stapels papieren, kledingkasten, verhuisdozen en andere verzamelproblemen. Elke maand schrijft zij een blog voor Ze.nl.