Waarom je s ochtends niet als eerste koffie moet drinken
Als je op een maandagmorgen met moeite uit je bed bent gerold, is er niets lekkerder dan de dag te starten met een vers kopje koffie! Deze bron van cafeïne geeft je nèt even die boost die je nodig hebt. Denk je... Maar niets is minder waar.
Op de Uniformed Services University van Health Sciences in Bethesda is namelijk een onderzoekje gedaan. Eén van de onderzoekers kwam tot de conclusie dat dat kopje koffie in de morgen jou ècht niet beter je dag door laat komen...Als je iedere ochtend standaard met koffie begint, zorgt dit zelfs voor verhoging van intolerantie voor cafeïne op de lange termijn. Dat wil je niet toch?
De reden hiervoor heeft te maken met je hormonen en hun 24-uurs cyclus. Dit wordt ook wel de 'circadiane klok' genoemd. Deze klok loopt bij iedereen anders, maar over het algemeen wordt deze gereguleerd door zonlicht dat hormonen laat vrijkomen gedurende de dag. Cortisol is een stress-gerelateerd hormoon, dat ons normaal gezien alert en wakker maakt. Dit hormoon wordt door het lichaam aangemaakt rond 08:00u. a 09:00u., 12:00u. en 13:00u. en 16:30 en 17:30u. in de namiddag. Drink jij koffie rond deze tijden, dan wordt de effectiviteit van de stimulatie verminderd.
Volg je het nog? Je kunt dus het beste koffie drinken tussen 09:30u. en 11:30u. en tussen 13:30u. en 16:00u. Hierdoor maak je gebruik van het feit dat je cortisol-level even in een dipje zit. Kortom, moet jij iedere dag vroeg op staan? Wacht dan even met dat bakkie leut en geef je lichaam de tijd om op eigen kracht wakker te worden. Gezonder én effectiever!